Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Quad / ATV
  • 14.12.2018. 18:00

Quadovi u poljoprivredi lakoćom mijenjaju uloge manjih traktora

Poljoprivrednici polako prepoznaju niz mogućnosti u kojima im mali Quad / ATV može pružiti. Baš kao pravi pomoćnik na farmi, njivi, voćnjaku ili u šumi. Novost je da polako dolaze i u električnoj izvedbi u kojoj im je nestala velika mana - buka

Foto: Vedran Stapić
  • 362
  • 23
  • 0

Quad / ATV na našim je prostorima još uvijek atrakcija. Može ga se naći u adrenalinskim ponudama ruralnog turizma, što govori da ih očito još uvijek smatramo igračkom za odrasle i sredstvom zabave. No, kako se tehnologija razvija, a potrebe mijenjaju, uloga Quadova postaje ozbiljnija i značajnija. Sve češće ih viđamo i na poljoprivrednim sajmovima sa brojnim priključima i primjenama, različitih proizvođača.

Stoga nije za čuditi da ih sve više i poljoprivrednici prepoznaju kao prave pomoćnike na farmi, njivi, voćnjaku ili u šumi. Sve češće i zamjenjuju ulogu traktora - s lako zamjenjivim priključcima i prilagodljivim ovjesom. 

Manji, sporiji i bolji - traktor budućnosti koji dolazi iz prošlosti

Razvoj moderne mehanizacije ide dalje i prilagođava se svim terenima i potrebama. Dokaz tome su ovi četverokotači koji sa sve snažnijim motorima i robusnijim okvirima čine ova vozila i učinkovitim farmerskim alatom. Oni danas lakoćom mijenjaju uloge manjih traktora primjerice za košnju, malčiranje, čišćenje snjega ili transport manje količine drva. Mogu odraditi brojne zadatke na farmi, a pri tome uvijek ostaje prisutan i njihov zabavni karakter.

Danas za Quadove možete naći priključke kao što su ralica za snijeg, kosilica, nosač bala, plug, oračica, drljača, kultivator, tanjurača, malčer, sijačica, nosač trupaca, svrdlo, prskalica i mnoge druge koji se inače koriste na traktorima. Naravno, njihova snaga nije u rangu velikih traktora, no puno su praktičniji za neke operacije. 

Električni Quad nije bučan 

Razvoj ovog tržišta danas buja i polako ide u smjeru e-ATV - električnih Quadova, baš kao i čitave automobilske industrije. U toj novoj izvedbi Quada na struju, nestala im je i velika mana - buka, što je vrlo značajno za one koji puno vremena provode na njima, a i posebno praktično u radu sa životinjama. Ovi četverokotači su vrlo dinamični i pogodni za sve terene, pa tako štede vrijeme -  u kratkom roku obići stado krava na pašnjaku, provjeriti stanje u voćnjaku ili njivi, nikada nije bilo lakše. Bez prljanja automobilia, polagane vožnje traktorom ili pješačenja.

Quadovi na sajmu Agromek 2018 u Danskoj 

Kada se govori o emisiji buke, ona je kod električnog Quada toliko niska da neće uzbuniti stoku kada joj se približite, ili divljač u šumi. 

Ne emitira ugljični dioksid 

Briga o okolišu danas je top tema na bilo kojoj razini komunikacije. Zato raduje činjenica da je eko punjač kojega koristi električni Quad obnovljiv te da, naravno, ne emitira ugljični dioksid. Jednostavno se može napuniti bilo gdje i nema potrebe za spremnicima goriva i prostorom za njihovo pohranjivanje. 

Dakle, Quad više nije samo vozilo koje se koristi u ekstremnim sportovima i za zabavu nego alat koji itekako može pomoći i poljoprivrednicima u obavljanju svakodnevnih poslova, a pri tome u e izvedbi i istovremeno ostavljati mali utjecaj na okoliš. Neće oni, dakako značajno ugroziti tržište traktora, ali će zasigurno širiti svoju nišu i ulogu u svakodnevnici ruralnog prostora. Zato se s pravom možemo pitati - hoće li većina poljoprivrednika za 10 godina imati eQuad na svom gospodartstvu?

U videu pogledajte kako funkcionira Eco Charger Quad na farmi Keypits u Devonu (Velika Britanija). 


Tagovi

Quad EQuad ATV UTV Priključak Mehanizacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.