Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tilmor
  • 26.04.2018. 18:00

Manji, sporiji i bolji - traktor budućnosti koji dolazi iz prošlosti

Iduće godine na tržištu će se pojaviti traktor Tilmor kojega će prvenstveno koristiti organski proizvođači. Mogao bi postati hit i među ostalima.

Foto: Tilmor.com
  • 5.437
  • 270
  • 0

Prije dvanest godina, obitelj Steiner iz Orrvila, Ohio (SAD), odlučila je konvencionalni uzgoj kukuruza i soje prebaciti u održivu organsku farmu. Brzo su shvatili da će im za takav posao trebati i novi, drugačiji alati. U njih se nisu uklapali veliki traktori ili klimatizirani kombajni. Dolazio je u obzir samo osnovni traktor s lako zamjenjivim priključcima i podesivim kotačima koji se mogu prilagoditi potrebama različitih redova. 

Tijekom proteklih 6 i više desetljeća kada se poljoprivreda snažno okrenula monokulturi, slijedili su je i prateći strojevi, specijalizirani upravo za monokulturu. No, Steineri koji također proizvode i opremu još od 1974. godine, imali su dobru poziciju da riješe taj problem, piše Modern Farmer

Navikli su raditi u malim serijama za razliku, primjerice, od John Deera. 

"Puno smo vremena proveli s ekološkim proizvođačima diljem SAD-a i saznali da puno rade s modelom Gs", pojašnajva Lydell Steiner, farmer treće generacije porodice Steiner, pozivajući se na dinosaura među traktorima kojega nekada davno, od 1948. do 1955. proizvodila nekadašnja firma Allis-Chalmers Manufacturing. Podsjećamo, ovakav model traktora ima i John Deere i danas predstavlja oldtimer među traktorima. 

"Pitali smo se, što bi model G moglo dovesti u 21. stoljeće. Naši su ispitanici htjeli traktor kojega sami mogu popraviti. Bilo je poželjno da vozi sporije pa smo odlučili stvoriti nešto što vozi manje od kilometra na sat", kaže Steiner. 

Tako su prošlog oktobra Steineri lansirali svoj brend Tilmor s linijom Modela G koji je kompatibilan s priključcima. No, Tilmor će u prodaju tek iduće, 2019. godine. Lydell Steiner predviđa hit, ne samo među organskim poljoprivrednicima. 


Tagovi

Tilmor Lydell Steiner Model G Traktor Organska proizvodnja Monokultura John Deere


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁