Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna zaštita
  • 03.04.2019. 12:00

Protivgradne stanice branit će iz RS prostor Srbije

Republika Srbija i Republika Srpska će relaizovati zajednički projekat automatske protivgradne zaštite u slivu rijeke Drine, čija će ukupna vrijednost iznositi oko milion eura, dogovoreno je na sastanku ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i RS, Branislava Nedimovića i Borisa Pašalića.

Foto: Boško Grgić
  • 84
  • 26
  • 0

Ovaj projekat će kako su saopštili u Ministarstvu poljoprivrede Srbije biti realizovan 2020. godine, a za mjesec dana će biti potpisan Sporazum o implementaciji. Prema Nedimovićevim riječima direktnu korist imat će poljoprivredni proizvođači u Srbiji, najviše oni koji žive uz Drinu.

"Vlada Republike Srbije će Vladi Republike Srpske pomoći da implementira ovaj sistem koji će biti ukupne vrijednosti oko milion eura“, kazao je Nedimović i precizirao da je dogovoren zajednički projekat automatske protivgradne zaštite koji će biti implementiran na prostoru Republike Srpske, od Milića, odnosno Vlasenice do Gacka.

Rješenje višedecenijskog problema 

Na bazi zajedničkog sporazuma koji je dogovoren, sa 25 - 30 automatskih protivgradnih stanica bit će branjen prostor koji se nalazi uz Drinu, gdje je bilo najviše problema prethodnih godina. 

Nedimović je ukazao na problem koji se odnosi na to što već 30 godina ne postoje sporazumi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije oko načina upravljanja protivgradnim raketama, i dodao da je dogovoreno kako da se to pitanje riješi u skladu sa postojećom regulativom.

Sastanak je održan u utorak, 2. aprila (Foto: Ministarstvo poljopjrivrede)

Nedimović je naglasio da je dobro što je institucija koja se u RS bavi protivgradnom zaštitom na takvom nivou osposobljenosti u smislu opreme da može sve lako da se sinhronizuje i da ne bude apsolutno nikakvih problema.

Pašališ: Bit će instalirano 230 automatskih protivgradnih lansera

Pašalić se složio da je pitanje protivgradne zaštite najvažnije za obje zemlje i  ocijenio da se radi o dobroj inicijativi, dodajući da je RS u taj sistem prethodnih godina uložila značajna sredstva.

Najnovija oprema protivgradne zaštite stigla u BiH

"Sa aspekta poljoprivrede u posljednjih deset godina imali smo samo dvije, uslovno rečeno, normalne godine, jer su često bile godine sa gradom i naprosto moramo da se branimo. Mi ćemo da instaliramo oko 230 automatskih protivgradnih lansera", zaključio je Pašalić.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Protivgradna zaštita Protivgradne rakete Branislav Nedimović Nevrijeme Boris Pašalić


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.