Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtjevi poljoprivrednika
  • 04.05.2021. 12:10

Protesti poljoprivrednika odloženi, hoće li vlasti ipak podržati domaću proizvodnju?

Ako ne dođe do dogovora za 10 do 15 dana, onda poljoprivrednici idu u totalnu blokadu granica, ali i institucija

Foto: Bigstockphoto/kadmy
  • 94
  • 200
  • 0

Poljoprivredni proizvođači širom BiH najavili su za danas da će blokirati granice kao i zajedničke institucije zato što Vijeće ministara BiH nije prihvatilo odluku o uvođenju prelevmana i carina na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU, na period od dvije godine. 

Kako pišu Nezavisne, umjesto blokiranja granica, farmeri će izaći pred nadležne ustanove u Sarajevu i zahtjevati još jednom da se usvoji pomenuta odluka. Ona bi konkretno značila da se na uvoz navedenih kategorija mesa uvede carina od deset posto, kao i prelevmani od 1,5 KM za kilogram uvezenog svinjskog mesa i 2,5 KM/kg govedine.

S obzirom da proljećna sjetva kasni, proizvođači su mišljenja da im je važnije sada zasijati parcele nego izlaziti na ulice, a u Savezu udrženja poljoprivrednih proizvođača RS smatraju da Vijeće ministara BiH vjerovatno ni na idućoj sjednici neće donijeti odluku koja će ići u korist poljoprivrednicima, te da ipak bez protesta neće usvojiti spornu odluku.

Prije protesta, sastanak sa nadležnima 

"Ako uskoro ne bude usvojeno ovo što tražimo, zahtjevaćemo i smjenu ministara u Savjetu jer se prema nama ponašaju kao prema građanima trećeg reda", zaključuje Stojan Marinković, predsjednik Saveza, dodajući da prosto ne doživljavaju ni njih ni njihove probleme ozbiljno.

U Regionalnom udruženju poljoprivrednika Semberije i Majevice naglašavaju da iako neće doći do protesta, održaće se sastanak svih poljoprivrednika iz naše zemlje, u Sarajevu.

Prema riječima predsjednika ovog udruženja, Save Bakajlića, oni će tokom dana zahtjevati da razgovaraju sa nadležnima, kako bi se riješilo ovo pitanje. 

Odbijanje odluke o usvajanju zaštitnih mjera diskriminirajuće za BiH!?

"Ako ne dođe do dogovora za 10 do 15 dana, onda idemo u totalnu blokadu granica, ali i institucija", odlučan je Bakajlić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, na ovu situaciju dodaje da će oni predložiti da zaštitne mjere obuhvataju i zemlje CEFTA-e. 

"BiH je jedina država koja nema jedinstvenu instituciju koja će se baviti poljoprivredom. Nemamo ministarstvo poljoprivrede, gdje bi sve funkcionisalo puno lakše, ali ako ne može ministarstvo, postoje agencije i uredi koji su već registrovani, a oni bi trebalo to da rade", tvrdi Bićo, ističući kako je sramota to da vlasti neće da zaštite domaćeg poljoprivrednika i našu proizvodnju, nego favorizuje uvoz.


Tagovi

Zaštita domaće proizvodnje Protesti Zaštitne mjere Prelevmani i carine Proljetna sjetva Poljoprivredni proizvođači Favorizuje uvoz


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete