Neki poljoprivrednici započeli su sa ranom berbom dok će ostali još pričekati jer se nadaju kiši koja će poboljšati vrhunac berbe u novembru, rekao je analitičar Robo Adhuse.
Nigerijska proizvodnja kakaovca ove godine mogla bi pasti za 20%, poručio je predsjednik udruženja, Mufutau Abolarinwa.
Ondašnji Ured za statistiku izvještava da bi pandemija mogla uzrokovati pad poljoprivrednih prinosa zbog ograničenog pristupa ulaznim proizvodima za proizvodnju usjeva, ali i da sušno vrijeme koje vlada već nekoliko sedmica nikako ne ide na ruku uzgajivačima.
Abolarinwa je za Reuters rekao kako se proizvodnja smanjila na 250.000 tona, što je manje za 10.000 t nego što je predviđala Međunarodna organizacija za kakao.
"Posljednjih sedam nedjelja nije bilo značajne kiše u regijama. Očekujemo lošu berbu do novembra“, ističe Mufutau te dodaje kako su količine isporuka takođe pale.
Kako bi imali dobar urod, stabla kakaa trebaju dobiti određenu količinu kiše, ali i sunca. U slučaju da dođe do jakih i obilnih padavina, postaju osjetljiva na razne štetočine i bolesti. Plod takođe može postati plijesniv ako ga poljoprivrednik ne uspije osušiti na vrijeme.
Manje kafe ove godine? Najveće zemlje proizvođači u velikim problemima
Abolarinwa je rekao kako su smanjene količine kiše između aprila i juna pomogle da se masa poveća, ali da to nije bilo dovoljno za jačanje novih formiranja mahuna.
"Neki su poljoprivrednici započeli s ranom berbom dok će ostali još pričekati jer se nadaju kiši koja će poboljšati vrhunac berbe u novembru“, rekao je analitičar Robo Adhuse.
Tagovi
Autorica