Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kakaovac
  • 31.08.2020. 07:30

Proizvodnja kakaa u Nigeriji ove godine manja za 20%

Neki poljoprivrednici započeli su sa ranom berbom dok će ostali još pričekati jer se nadaju kiši koja će poboljšati vrhunac berbe u novembru, rekao je analitičar Robo Adhuse.

Foto: JumpStory
  • 60
  • 75
  • 0

Nigerijska proizvodnja kakaovca ove godine mogla bi pasti za 20%, poručio je predsjednik udruženja, Mufutau Abolarinwa

Ondašnji Ured za statistiku izvještava da bi pandemija mogla uzrokovati pad poljoprivrednih prinosa zbog ograničenog pristupa ulaznim proizvodima za proizvodnju usjeva, ali i da sušno vrijeme koje vlada već nekoliko sedmica nikako ne ide na ruku uzgajivačima.

Abolarinwa je za Reuters rekao kako se proizvodnja smanjila na 250.000 tona, što je manje za 10.000 t nego što je predviđala Međunarodna organizacija za kakao. 

"Posljednjih sedam nedjelja nije bilo značajne kiše u regijama. Očekujemo lošu berbu do novembra“, ističe Mufutau  te dodaje kako su količine isporuka takođe pale. 

Dovoljno kiše, ali i sunca

Kako bi imali dobar urod, stabla kakaa trebaju dobiti određenu količinu kiše, ali i sunca. U slučaju da dođe do jakih i obilnih padavina, postaju osjetljiva na razne štetočine i bolesti. Plod takođe može postati plijesniv ako ga poljoprivrednik ne uspije osušiti na vrijeme.

Manje kafe ove godine? Najveće zemlje proizvođači u velikim problemima

Abolarinwa je rekao kako su smanjene količine kiše između aprila i juna pomogle da se masa poveća, ali da to nije bilo dovoljno za jačanje novih formiranja mahuna.

"Neki su poljoprivrednici započeli s ranom berbom dok će ostali još pričekati jer se nadaju kiši koja će poboljšati vrhunac berbe u novembru“, rekao je analitičar Robo Adhuse.


Tagovi

Nigerija Kakaovac Proizvodnja Prinosi Suša Koronavirus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.