Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 08.09.2021. 18:00

Produžit će dozvolu za uporabu glifosata? Čeka se procjena novog istraživanja

Grupa za procjenu glifosata (AGG) tvrdi da nema dovoljno dokaza koji pokazuju rizik za potrošače sve dok se usjevi njime tretiraju prema uputama proizvođača.

Foto: Depositphotos/OlafSpeier
  • 76
  • 58
  • 0

Glifosatu, najčešće korištenom herbicidu u svijetu 15. prosinca 2022. godine istječe dozvola za uporabu u Europskoj uniji. Već godinama se raspravlja o njegovom štetnom utjecaju na zdravlje ljudi, a postoje i navodi da je kancerogen. Radi toga je konzorcij sastavljen od osam proizvođača ove djelatne tvari 2019. godine podnio zahtjev za njezinu ponovnu analizu i odobrenje. 

Četiri su države članice EU (Mađarska, Švedska, Francuska i Nizozemska) formirale Grupu za procjenu glifosata (AGG). Nakon procjena koje su prezentirali proizvođači ovog herbicida, u lipnju je ta skupina izvijestila da nema dovoljno dokaza koji pokazuju rizik za potrošače sve dok se usjevi njime tretiraju prema uputama proizvođača, priopćila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). 

"On se ne može klasificirati kao kancerogen. Može uzrokovati ozljede očiju, ali nema nikakvog utjecaja na spolne stanice i reprodukciju", priopćili su u AGG dodavši da je otrovan za vodeni svijet, kao što su to pokazale i prethodne studije.

Uskoro će biti otvoreno javno savjetovanje

EFSA i Europska kemijska agencija (ECHA) započet će postupak recenziranja prije nego što se odobri ili odbije ponovna dozvola za spornu aktivnu tvar.

Ove će agencije pozvati javnost da iznesu svoje mišljenje na savjetovanju koje se očekuje nakon 24. rujna 2021., a bit će otvoreno 60 dana.

Nastavak priče o glifosatu - ipak nije kancerogen?

Grupa za obnovu glifosata (GRG) je pozdravila nove rezultate rekavši da su ti zaključci u skladu s drugim vodećim svjetskim agencijama, uključujući Agenciju za zaštitu okoliša u SAD-u. Međutim, zdravstvene organizacije i civilno društvo su ogorčeni, tvrdeći da su informacije na koje se oslanja AGG neobjektivne jer se temelje na studijama proizvođača herbicida.

Preispitivanje njegovog negativnog utjecaja započelo je još 2015. kada ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) okarakterizirala kao vjerojatno kancerogenog za ljude što je 2016.  uzrokovalo val tužbi pokrenutih protiv Monsanta, tvrtke koju je 2018. kupio Bayer. Ova je tvrtka negirala vezu između glifosata i raka te lobirala za 15-godišnju obnovu dozvole. Nakon dvije godine skandala i kontroverzi, herbicid je dobio ponovno odobrenje EU-a, ali samo na pet godina. No, mnogi su ekolozi i udruge poljoprivrednika kritizirale tu odluku.


Tagovi

Glifosat Dozvola EFSA Herbicid GRG AGG


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]