Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 15.06.2021. 07:30

Povlače glifosat s američkog tržišta? Koji su razlozi?

Bayer mora isplatiti zahtjeve za odštete svim američkim korisnicima glifosata koji su oboljeli od karcinoma. Prema medijima, ova je tvrtka izgubila čak 40 posto svoje vrijednosti na burzi.

Foto: Bigstock/Banprik
  • 123
  • 33
  • 0

Njemačka kemijska kompanija Bayer razmatra povlačenje glifosata s američkog maloprodajnog tržišta nakon što je tamošnji sud odbacio njihov plan podmirivanja odštete u vrijednosti od dvije milijarde dolara za pacijente koji obolijevaju od raka, a koristili su ovaj proizvod.

Odluka suca u San Franciscu Vincea Chhabrije udarac je na pokušaje izvršnog direktora ove tvrtke Wernera Baumanna da podmiri odštete u iznosu od 63 milijarde dolara, a koje je Bayer naslijedio kupivši Monsanto 2018. godine.  

Prema reutersu, dionice ove kompanije su krajem svibnja pale za gotovo pet posto, nakon što je američki sud kritizirao njezin plan. Odluka suda također postavlja pitanja o nagodbi od 9,6 milijardi dolara za 125.000 postojećih zahtjeva i tužbi korisnika herbicida pod robnom markom Roundup, a oboljeli su od raka. Međutim, ova tvrtka i dalje tvrdi da ta aktivna tvar ne predstavlja opasnost za zdravlje.

Markus Manns, upravitelj fondova u Union Investmentu kaže da odluka suda može značiti značajan zastoj za tu tvrtku.

Za neke glifosat ipak dostupan

U svojoj je izjavi ova tvrtka najavila da će odlučiti o budućnosti tog proizvoda na američkom tržištu. "Ni jedna od ovih rasprava neće utjecati na dostupnost proizvoda na bazi glifosata na tržištima za profesionalne i poljoprivredne korisnike", njezini su navodi. Naime, prodaja te djelatne tvari američkim potrošačima, uglavnom pod robnom markom Roundup, čini 300 milijuna eura Bayerovog godišnjeg prihoda, što je manje od dva posto njihove ukupne prodaje povezane s agrarom.

Liam Condon, voditelj tog odjela tvrtke, rekao je analitičarima i novinarima da ne očekuje nikakav financijski utjecaj od prekida prodaje glifosata američkim farmerima. Bayer bi zadržao ime marke Roundup, ali bi promijenio njegove aktivne sastojke, dodao je.

Sporne financije, a ne sigurnost?

Inače, Roundup je veliki uspjeh Monsanta, a razvili su ga 70-ih prošlog stoljeća. Herbicid je učinkovit i djeluje na genetski modificiranim usjevima koji su otporni na njegovu aktivnu tvar - glifosat, a dio su portfelja te tvrtke. Bayerovo preuzimanje Monsanta bilo je najveće u njihovoj povijesti i značajno je utjecalo na njegove dionice. Od prvih izvješća o potencijalnom dogovoru između te dvije kompanije u 2016. godini, Bayer je izgubio 37 milijardi eura ili 40 posto svoje vrijednosti na burzi, piše Financial times.

Sudjelovao je i u pravnim bitkama oko glifosata od kolovoza 2018., kada je kalifornijski sud donio prvu presudu koja Roundup povezuje s karcinomom. Međutim, u Bayeru su izjavili da, ako prestanu prodavati glifosat američkim maloprodajnim kupcima, to neće biti zbog sigurnosnih razloga već smanjenja rizika od financijskog gubitka.

"Regulatori širom svijeta i dalje zaključuju da se Roundup na bazi glifosata može sigurno koristiti i nije kancerogen, a mi smo jednako sigurni u to", istaknuo je Baumann. No, ovaj je proizvod već godinama na meti kritika zagovarača zaštite okoliša.

Koja su alternativna rješenja umjesto primjene glifosata?

Također je spomenuo da njihova kompanija razmatra alternativna rješenja za upravljanje potencijalnim zahtjevima odštete dodajući da je 96.000 od 125.000 postojećih zahtjeva završeno, u završnoj je fazi ili uključuje zahtjeve koji ne ispunjavaju uvjete. U razdoblju od siječnja do ožujka ove godine Bayer je za rješavanje parnica isplatio oko 2,2 milijarde eura.


Tagovi

Bayer Monsanto Roundup Odštete Financije Dionice Glifosat


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete