Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Probni popis
  • 28.10.2022. 16:30

Produžen popis poljoprivrede u RS, upućen apel domaćinstvima

Pilot popis se provodi u 75 naseljenih mjesta na teritoriji 31 opštine u Republici Srpskoj

Foto: Ranka Vojnović
  • 93
  • 22
  • 0

Zbog velikog obima posla, popisivanje poljoprivrednih domaćinstava u okviru probnog popisa će se umjesto do 30. oktobra sprovoditi do 5. novembra ove godine, saopćeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Popisuju 4.100 domaćinstava

Probni popis u Republici Srpskoj se realizuje na reprezentativnom, slučajno odabranom uzorku od 78 popisnih krugova lociranih u 75 naseljenih mjesta na teritoriji 31 opštine. Biće popisano nešto malo manje od 4.100 domaćinstava.

"Popisivanje vrše posebno obučeni popisivači, uz upotrebu laptopa, direktnim unosom dobijenih odgovora u za to namjenski izrađenu aplikaciju. Popisivači nose akreditacije Republičkog zavoda za statistiku", stoji u saopćenju u kojem apeluju na porodična poljoprivredna domaćinstva da prime popisivača i daju odgovore na postavljena pitanja, naglasivši da će se podaci koristiti isključivo u statističke svrhe.

Osnovni razlog sprovođenja probnog popisa je testiranje ključnih elemenata punog popisa poljoprivrede za koji je planirano da se realizuje u posljednjem tromjesečju 2023. godine.

Rezultati neće biti objavljeni

Rezultati probnog neće biti publikovani već će se koristiti za statitističke analize kako bi se svi uočeni nedostaci otklonili prije početka punog popisa i obezbijedili uslovi za dobijanje kvalitetnih podataka. 

Na terenu s anketarom - kako protiče popis poljoprivrede u BiH?

Popisom poljoprivrede se obezbjeđuju podaci o veličini poljoprivrednih gazdinstava, o zemljišnom fondu i kategorijama korištenja poljoprivrednog zemljišta, površinama pod usjevima, površinama voćnjaka i vinograda, podaci o navodnjavanju i korištenju organskih i mineralnih đubriva, broju stoke, poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, podaci o ribnjacima i površinama pod šumom i mnogi drugi. 


Tagovi

Popis Poljoprivreda Pilot popis Produžen rok


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]