Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali poljoprivrednici
  • 27.05.2021. 07:30

Princ Charles upozorava na gubitak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Ti su poljoprivrednici jedni od najradišnijih i najinovativnijih malih poduzeća i na toliko mnogo načina ovisimo o njima, mnogo više nego što će većina nas ikada znati, poručuje Princ od Walesa.

Foto: Depositphotos/FB The Royal Family
  • 88
  • 7
  • 0

"Širom svijeta postoje male farme koje bi se mogle okupiti u globalnu zadrugu koja će biti posvećena proizvodnji hrane prema visokim ekološkim standardima", riječi su princa Charlesa u njegovu priopćenju za britanski Guardian. Smatra kako bi se to moglo ostvariti uz vještine etičnih poduzetnika i odlučnost poljoprivrednika. 

Ova njegova poruka dolazi u trenutku kada su mali poljoprivrednici kako u Velikoj Britaniji, tako i u Europskoj uniji suočeni s gubitcima subvencija te novim trgovinskim ugovorima nakon Brexita, odnosno najavljenom reformom Zajedničke poljoprivredne politike EU o kojoj se ovih dana raspravlja. 

"Ključno je da se doprinos obiteljskog farmera pravilno prepozna - oni moraju biti krucijalni dio svakog poštenog, uključivog, pravičnog i pravednog prijelaza u održivu budućnost", poručuje Princ od Walesa dodavši da im je zbog toga važno osigurati alate i potaknuti samopouzdanje za brzi prijelaz na sustave regenerativne poljoprivrede koju zahtijeva naš planet. 

Princ Charles: Ovisimo o njima

Naime, analiza pokazuje kako je ova vrsta poljoprivrednika bila najugroženija, čak i prije pandemije i Brexita. EU je izgubila velik broj stočarskih farmi. Guardian iznosi brojku od 3,4 milijuna takvih gospodarstava koji su ugašeni između 2005. i 2016., što je posljednja godina za koju su dostupni podaci. Istovremeno, broj stoke na farmama se povećao što je jasan znak intenziviranja proizvodnje u ovom sektoru. 

Kada je riječ o Britaniji, u tom je periodu izgubljeno 45.500 stočarskih farmi. Tamošnja vlada uvela je nove potpore, a na temelju njihova rada za javno dobro kao što je sadnja drveća, zaštita divljih životinja i očuvanje tla, ali još uvijek nije jasno kako će to djelovati u praksi. 

Princ Charles dugo je vremena pristaša održive poljoprivrede, a početkom ove godine pokrenuo je platformu Terra Carta koja predstavlja putokaz do 2030. godine, a koji bi trebao pomoći onima okupljenima u zadruge s ciljem da se što više približe potrošačima koji su zainteresirani za kupnju od malih, lokalnih proizvođača. 

Kraljevska obitelj podržava lokalne proizvođače (Foto: FB/The Royal Family)

"Ti su poljoprivrednici jedni od najradišnijih i najinovativnijih malih poduzeća i na toliko mnogo načina ovisimo o njima, mnogo više nego što će većina nas ikada znati", napisao je.

Wojciechowski: ZPP kao nova šansa

Na problem sa zatvaranjem malih farmi dugo vremena upozorava EU povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. Čak u tolikoj mjeri da su mu za njegove stavove zamjerili u udruženju poljoprivrednika EU COPA te veliki poljoprivrednici. 

EU povjerenik za poljoprivredu tvitovima se zamjerio farmerima? Koga on štiti?

Wojciechowski je u intervjuu za Euractiv izjavio kako u ZPP-u vidi novu šansu za mala i srednja poljoprivredna gospodarstva koja su sve više pod pritiskom intenzivnog uzgoja kojemu nisu u mogućnosti konkurirati. 

"Zahvaljujući podršci instrumenata Zelenog sporazuma, oni će imati priliku biti konkurentni kao ekološki poljoprivrednici, oni koji sudjeluju u kratkom lancu opskrbe. Možda veliki neće biti zadovoljni, ali budući da se europski agrarni model temelji na OPG-ima, mislim da bi im to trebalo biti isplativo", izjavio je. 

Naglašava da je potreban održiviji razvoj i financiranje određenih politika. "Sredstva iz drugog stupa trebala bi biti bolje usmjerena na mala i srednja gospodarstva jer su mnogo puta izuzeta iz financijske potpore, dok su velika dobila povlašteni tretman", zaključio je povjerenik. 


Tagovi

Mali poljoprivrednici OPG Male farme Opstanak Princ Charles ZPP Janusz Wojciechowski


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

45


Glasova: 19

Da 42,2%

Glasova: 20

Ne 44,4%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,3%

Pregled ankete

Pregled ankete