Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Janusz Wojciechowski
  • 30.04.2021. 07:30

EU povjerenik za poljoprivredu tvitovima se zamjerio farmerima? Koga on štiti?

Iz objava Janusza Wojciechowskog na Twitteru da se zaključiti kako je sklon malim i ekološkim proizvođačima. Poljoprivredna javnost smatra da on mora štititi sve EU proizvođače.

Foto: Depositphotos/sframe
  • 88
  • 10
  • 0

Janusz Wojciechowski posljednjih se dana zamjerio dijelu EU poljoprivrednika jer je kroz svoje objave na Twitter društvenoj mreži pokazao kako je sklon malim i ekološkim proizvođačima.  

"Svatko ima pravo braniti intenzivne/industrijske metode stočarstva, ali ne može se reći da se tako brane seoska područja i poljoprivrednike. Uzgoj velikih razmjera ne obavljaju farmeri, niti se koriste takvim metodama", stoji u jednom od tweetova. Pisao je i kako metode velikih služe za uklanjanje farmera iz konkurencije, a industrijski je uzgoj definirao kao "uzgoj koji želi proizvoditi sve više i jeftinije". 

"Jučer je na farmi bilo 1.000 svinja, danas 5.000, sutra 10.000, dan nakon sto ... Farmeri vam ne trebaju za to. Čak vam i smetaju", nije stao u svojim objavama. 

Poljoprivredna je javnost odmah reagirala, a Christiane Lambert, predsjednica udruženja poljoprivrednika EU COPA, za euractiv je izjavila kako se farmeri više ne osjećaju zaštićeni od strane svoga povjerenika. 

Nema povjerenja u povjerenika?

Ona ističe kako je raznolikost srž europskog agrarnog sektora te da prema tome Wojciechowski mora predstavljati čitavu Europu, a ne favorizirati samo jednu vrstu proizvodnje. 

Čini se kako Lambert nema ni povjerenja u Wojciechowskog jer komentira kako on još uvijek nije obišao EU zemlje u svom trenutnom svojstvu pa se čak pita je li doista razumio cjelokupni opseg europske poljoprivrede izvan svoje matične Poljske. 

Prisjetila se kako je on, prvi puta kada su se upoznali izgledao iznenađeno veličinom njezine farme, za koju kaže da je prosječne veličine za Francusku.

I drugi su poljoprivrednici kritizirali njegove komentare nazvavši ih čak "uvredljivim" dok je Luca Brondelli, predsjednik talijanskog udruženja Confagricoltura Alessandria, rekao da je "tužan kada vidi da se "naš" povjerenik ne razumije puno u poljoprivredu".

Sve su komentirali u FarmEurope organizaciji nazvavši ovaj slučaj zabrinjavajućim razvojem događaja u kojem Europska komisija želi nametnutni farmerima koliko svinja trebaju imati, tko je ili nije poljoprivrednik, ovisno o veličini njegovog gospodarstva. Naime, upravo je definicija jedna od prepreka u tekućim pregovorima o reformi ZPP-a. Njome se želi spriječiti pojedince i tvrtke u ostvarivanju prava na potpore ako oni nisu "pravi" poljoprivrednici, odnsono ako se ne bave samo tim poslom ili tek neznatno.

ZPP je kriv za propadanje malih farmi - upozorava povjerenik EK za poljoprivredu

S druge strane, povjerenik je dobio i podršku od Tilly Metz, zastupnice Zelenih. Ona je pozdravila to što je "zauzeo jasan stav protiv destruktivne industrijalizacije stočarstva i poljoprivrednika. Hitno je da se ovo stajalište odrazi na reformu ZPP-a", naglasila je. 

Također, i Martina Pluda, direktorica neprofitne udruge za dobrobit životinja u Italiji, pozdravila je komentare te istaknula potrebu da se napravi odmak od tvorničkog uzgoja, odnosno prijelaz na sustav biljne prehrane. 


Tagovi

Janusz Wojciechowski Tvitovi Christiane Lambert Povjerenik za poljoprivredu Pravi poljoprivrednik ZPP


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete