• Domaća privreda
  • 12.02.2020. 16:30

Prijedlog zakona o obrtu uticaće povoljno na privredu FBiH

Visina obrtničke članarine je usklađena na nivou BiH. Umjesto dosadašnje visine, propisana je nova u fiksnom iznosu od dvije KM.

Foto: Depositphotos/yakovlevadaria
  • 234
  • 25
  • 0

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, prošle godine usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH, u tekstu koji je utvrdila Vlada Federacije FBiH, ovaj prijedlog razmatrat će i Dom naroda Federalnog parlamenta na sutrašnjoj sjednici.

Tim povodom, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Amir Zukić, napominje da ovaj zakon prvi put omogućava obrtnicima vanjskotrgovinsko poslovanje, skraćenu proceduru i pojednostavljenu registraciju obrta. 

Novi zakon o podsticajima: I dalje prisutna dilema - po hektaru i grlu ili kombinacija

"Prilikom registracije obrta od strane nadležne općinske ili gradske službe, omogućeno je pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti, a propisana je odgovornost službenika u slučaju neizdavanja rješenja u zakonski propisanom roku. Uz to, stvoreni su uslovi za uspostavljanje funkcije Obrtnog registra i na taj način će prvi put biti omogućena evidencija obrtnika u Federaciji BiH, što će biti osnova za planove i programe usmjerene na poboljšanje poslovnog okruženja odnosno unaprjeđenje obrtništva u cjelini", navodi Zukić.

Poduzetništvo kao važan segment FBiH privrede

Kako poduzetnici, kao pokretači ekonomije, predstavljaju važan segment privrede u Federaciji BiH, tako je i cilj Prijedloga zakona da doprinese uspostavljanju znatno efikasnijeg okvira i povoljnijeg poslovnog okruženja i tako istinski unaprijedi oblast obrtništva, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Visina obrtničke članarine je usklađena na nivou BiH. Umjesto dosadašnje visine, propisana je nova u fiksnom iznosu od dvije KM. Ukinuta je mogućnost obavljanja obrta bez rješenja, čime prestaje propisana eventualna odgovornost djelatnika, ako započne obavljanje biznisa bez rješenja, a bez prethodno ispunjenih propisanih uslova.

Zukić ukazuje i na to da je ukinuta podjela na vezane i posebne obrte, čime je, također prvi put, omogućeno obavljanje pojedinih vrsta posla i bez stručne spreme koja je velikim dijelom sprječavala obrtnike, posebno mlade ljude, da registruju željeni biznis, a bez nepotrebnih administrativnih prepreka.

Prijedlog zakona pruža više mogućnosti

Prijedlog zakona omogućava i fizičkim osobama i penzionerima obavljanje posla u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja, u skladu sa zakonom koji uređuje oblast penzijsko - invalidskog osiguranja.

"Značajan iskorak u odnosu na postojeći Zakon je ograničenje eventualnog izvršenja nad imovinom poduzetnika, koje nije moguće provesti na stvarima i pravima koje on upotrebljava za obavljanje svoje osnovne djelatnosti, kao niti na nužnim stambenim dijelom neophodnim za njegovo i stanovanje članova uže porodice", izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Novi federalni zakon u prvom kvartalu 2020. godine

Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH pripremljen je uz podršku Grupacije Svjetske banke (Međunarodne finansijske korporacije IFC), te uz sveobuhvatnu analizu postojećeg zakonskog okvira. 

Kako postojeći Zakon nije mijenjan skoro čitavu deceniju, javila se obaveza njegovog usaglašavanja kako s pozitivnim domaćim zakonodavnim propisima tako i sa zakonodavstvom Evropske unije, s napomenom da je Evropska komisija u prijedlogu svoga Programa rada za naredni period planirala, između ostalog, i usvajanje novog federalnog zakona u prvom kvartalu ove godine. 


Tagovi

Prijedlog zakona o obrtu Amir Zukić Važan segment privrede Dopunska zanimanja Administrativne prepreke Svjetska banka IFC


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.