• Otpad od hrane
 • 07.11.2019. 13:30

Preko 10 hiljada KM za ideju kako spriječiti bacanje hrane

Grad Sarajevo i UNDP pozivaju pojedince, organizacije civilnog društva, akademske institucije, privatni sektor i medije da kandidiraju svoje ideje za praktična, primjenjiva i inovativna rješenja na temu "Kako promijeniti navike i prakse koje dovode do bacanja hrane i/ili pretvoriti otpad od hrane u nešto korisno?"

Foto: Pixabay/photosforyou
 • 108
 • 28
 • 0

Otpad od hrane postaje problem ogromnih razmjera širom planete. Proizvedena a neiskorištena hrana na 10. je mjestu uzročnika ukupnih emisija stakleničkih plinova. Oko 30% (1,3 milijarde tona) proizvedene hrane se nikada ne iskoristi. Situacija u Bosni i Hercegovini nije puno bolja. Procjene ukazuju da oko 500 tona hrane dnevno završi na deponijama otpada. U Kantonu Sarajevo, oko 12% ukupnog otpada čini otpad od hrane. Posljedice ove prakse su višestruke: od finansijskih gubitaka proizvođača hrane do ozbiljnih okolinskih problema. Ovako započinje poziv kojega je objavio Grad Sarajevo na svojim stranicama. 

U BiH svaki dan bacimo oko 500 tona hrane?

Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pozivaju pojedince, organizacije civilnog društva, akademske institucije, privatni sektor i medije da kandidiraju svoje ideje za praktična, primjenjiva i inovativna rješenja na temu "Kako promijeniti navike i prakse koje dovode do bacanja hrane i/ili pretvoriti otpad od hrane u nešto korisno?"

U sklopu konferencije Sarajevo Unlimited 2019, Grad Sarajevo i UNDP su pozvali učesnike sa različitim perspektivama i uključenošću u lanac proizvodnje, upotrebe i odlaganja hrane kao otpada da uzmu učešće u radionici koja je mapirala glavne uzročnike problema bacanja hrane kao otpada. Ovo su uzroci problema za koje je ocijenjeno da imaju najveći uticaj na navedeni problem:

 • Navike potrošača (priprema hrane, kupovina hrane u pretjeranim količinama, serviranje prevelikih porcija);
 • Svjesnost i prakse upravljanja u lancu proizvodnje hrane i otpadom od hrane;
 • Nedostaci u pravnom okviru (kako bi se pravni okvir trebao promijeniti da bi podržao doniranje hrane?).

Kako ćete struktuirati svoju ideju? 

Dok razvijate svoju ideju, spremite se na njen nešto drugačiji opis. Očekujemo više od ideje na papiru. Pozivamo učesnike da naprave prototipe rješenja kao instrument pomoću kojeg će testirati svoju ideju sa ljudima kojih se to rješenje tiče, odnosno koji bi ga koristili, stoji u pozivu. Dakle, u ovom izazovu potrebno je da prezentirate svoju ideju (i prođete kroz cijeli proces razvoja ideje) po sljedećoj strukturi: 

 • ključni problem, 
 • hipoteza o rješenju, 
 • napravite prototip vašeg rješenja, 
 • testiratje svoj prototip, 
 • održivost i indikativni resursi potrebni za implementaciju

Visoke nagrade 

Prvo mjesto donosi 3.000, drugo 2.000 a treće 1.000 američkih dolara.

Nagrada se dodjeljuje jednoj osobi ili entitetu za najbolju ideju i prototip.

Svi prijedlozi se podnose preko on-line platforme najkasnije do subote, 30.11.2019. godine. Prijave možete podnijeti na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini ili na engleskom jezikom.

Više informacija o ovom pozivu potražite na ovom linku


Tagovi

Otpad od hrane Bacanje hrane Grad Sarajevo Poziv Nagrade Ideje UNDP


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Mini rasadnik.