Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održana prezentacija
  • 16.02.2023. 16:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Predstavljen pravilnik o poticajima, mljekari nezadovoljni

Pri utvrđivanju uslova za ostvarivanje novčanih poticaja, broj ovaca je smanjen sa 100 na 50, kvalitetno priplodnih junica s tri na jednu

Foto: Depositphotos/diktattoor
  • 538
  • 47
  • 0

Ovogodišnjim Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela u Republici Srpskoj obuhvaćen je veći broj poljoprivrednika u ruralnim krajevima, s ciljem da se što više malih i srednjih proizvođača uvede u sistem podrške, rečeno je na prezentaciji ovog dokumenta poljoprivrednicima na Sokocu i Han Pijesku. Podsjetimo, ukupan agrarni budžet u ovom bh. entitetu za 2023. iznosi 180 miliona KM.  

"To je velika podrška za brdsko-planinska područja i od tog iznosa je 40 posto za kapitalna ulaganja", rekla je Svjetlana Mičić, viša stručna saradnica za stočarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Istočno Sarajevo.

Prezentaciji u Han Pijesku prisustvovalo je više od 40 poljoprivrednika, od kojih je jedan broj zadovoljan novim pravilnikom, dok dobar dio njih smatra da je premija po litru predatog mlijeka trebala biti viša. Pri utvrđivanju uslova za ostvarivanje novčanih poticaja, broj ovaca je smanjen sa 100 na 50, kvalitetno priplodnih junica s tri na jednu, a smanjen je i broj grla kod uzgajivača kvalitetno priplodnih koza, te je povećana premija za regresirano dizel-gorivo sa 0,60 na 0,75 KM.

"Namjera Ministarstva poljoprivrede je da ove godine poveća sufinansiranje kapitalnih investicija, posebno za brdsko-planinska područja, za mlade na selu, da obuhvati sve vrste investicija koje mogu doprinijeti većoj efektivnosti u proizvodnji", navela je Mičić.

Sokolački farmeri ponovo ruše rekorde u proizvodnji mlijeka  

Pored postojećih mjera ruralnog razvoja, ove godine se planira donošenje i nekoliko novih mjera podrške, kao što su unapređenje samozapošljavanja žena na selu, rekla je stručna saradnica i izrazila uvjerenje da su savjetovanja jako bitna, kako bi svaki poljoprivrednik mogao da prati nove tehnologije i usvaja nova znanja, po čemu je Sokolac s rekordnom proizvodnjom mlijeka pravi primjer unapređenja poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Pravilnik o poticajima Premije Svjetlana Mičić Han Pijesak Sokolac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas