Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast proizvodnje
  • 13.01.2023. 12:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Sokolački farmeri ponovo ruše rekorde u proizvodnji mlijeka

Proizvodnja mlijeka u posljednjih deset godina povećana je za 2,3 miliona litara

Foto: Selma Mujić
  • 152
  • 42
  • 0

Sokolački farmeri su dostigli novi rekord u proizvodnji mlijeka. Lani su mljekarama isporučili 3.347.000 litara, odnosno oko 83.000 litara više u odnosu na prethodnu godinu koja je također bila rekordna, rekao je Srni viši stručni saradnik za poljoprivredu u ovoj općini Slaviša Knežević.

"Ovo je rekordna proizvodnja u odnosu na sve prethodne godine, uprkos svim teškoćama koje su je pratile, uključujući i rast cijena", istakao je Knežević.

Unaprijeđena proizvodnja

Podsjetio je da je 2012. godine sa područja ove općine otkupljivačima isporučeno 975.320 litara, što znači da se sada proizvodi za oko 2.300.000 litara više, što dovoljno govori koliko je na ovom prostoru unaprijeđen ovaj vid poljoprivredne proizvodnje.

Prosječna otkupna cijena mlijeka od 80 do 88 feninga

Prema njegovim riječima, bilećka mljekara "Pađeni" je lani otkupila 2.620.094 litra sirovog mlijeka, a sarajevski "Milkos" 726.487 litara, od 190 poljoprivrednih proizvođača i jednog pravnog subjekta.

Knežević je dodao da je značajna proizvodnja mlijeka prodata stalnim kupcima isporukom na adresu i utrošena za proizvodnju kajmaka, te za potrošnju u vlastitom domaćinstvu.

Značajna dobit

Sve to, kaže on, ukazuje da se na ovom romanijskom području proizvode znatno veće količine mlijeka od navedenih litara isporučenih otkupljivačima.

"Ako imamo u vidu da je prosječna otkupna cijena mlijeka 80-88 u zavisnosti od kvaliteta, da je premija od resornog ministarstva 25 feninga i budžeta opštine 10 feninga po litru isporučenog mlijeka, dođemo do podatka su ovi proizvođači u prošloj godini ostvarili 3.800.000 KM, što je značajna dobit za lokalnu zajednicu", rekao je Knežević.

Romanijski farmeri traže više cijene mlijeka i veće premije

Farma "Romanija" u 2022. je isporučila mljekari 177.150 litara, sa poljoprivrednog gazdinstva Milinka Đerića isporučeno je 165.905 litara, drugi je Dragan Obradović sa 95.350 litra, oba iz sela Sokolovići, a treća je Jovana Soldar iz sela Sijerci sa 79.525 litara mlijeka.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mljekari Farmeri Romanija Otkup mlijeka Milinko Đerić Dragan Obradović Farma "Romanija"


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Simentalac na slobodnoj ispaši. #RuralFoto #Životinje