Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 09.01.2023. 13:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Han Pijesak

Romanijski farmeri traže više cijene mlijeka i veće premije

Proizvođači su prinuđeni da traže rješenja i bore se za opstanak mljekarstva na području iznad 600 metara nadmorske visine, gdje su uslovi privređivanja daleko složeniji

Foto: Depositphotos/nannie.mini
  • 317
  • 90
  • 0

Proizvođači mlijeka u romanijskoj regiji traže da od januara otkupna cijena litra sirovog mlijeka bude jednu marku i da se poveća premija za proizvodnju u brdsko-planinskom području, poručili su iz sokolačkog Udruženja "Blago Romanije".

Predsjednik ovog udruženja koje okuplja gotovo 200 proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina, Saša Kapović, naglasio je kako je na nedavnom sastanku proizvođača iz Han Pijeska, Sokoca i Rogatice dogovoren zajednički nastup prema otkupljivačima i resornom ministarstvu Republike Srpske.

Mljekarstvo iznad 600 mnv

Prema njegovim riječima, kako piše Srna, proizvođači su prinuđeni da traže rješenja i bore se za opstanak mljekarstva na području iznad 600 metara nadmorske visine, gdje su uslovi privređivanja daleko složeniji nego u nižim predjelima, a pritom sa planinskih pašnjaka potiče kvalitenije mlijeko.

"Zaključili smo da podnesemo zahtjev prema najvećem otkupljivaču mlijeka sa ovog područja - bilećkoj mljekari Pađeni za povećanje cijene mlijeka već od januara", rekao ja Kapović.

Naveo je i kako su evidentirali pad proizvodnje u proteklih nekoliko mjeseci te da je vrijeme da se preduzmu koraci koji će spriječiti nove nevolje kako proizvođačima i potrošačima, tako cijeloj zajednici. Milorad Vitomir iz sela Džimrije kod Han Pijeska, naveo je da u minulih godinu i po nisu zadovoljni saradnjom sa mljekarom-otkupljivačem jer nije ispoštovano sve što su dogovarali na početku. 

"Mljekarima bi odgovaralo da litar mlijeka ekstra klase sa svim potijacima ima cijenu 1,5 KM, s obzirom na to koliko košta u trgovini", rekao je Vitomir Srni.

Treba napomenuti i da proizvođači u Han Pijesku imaju redovnu premiju od po 10 feninga, kao i od resornog ministarstva RS sa premijom od 25 feninga po litru isporučenog mlijeka ekstra klase. Vitomir je istakao da u ovom periodu mjesečno isporuči i do 5.000 litara mlijeka, a tokom ljeta i do 7.000, te dodao kako je prošle godine mljekari predao ukupno 62.000 litara i bio je drugi po količini na području Han Pijeska.

Rješenje za mljekare, ali i samo mljekarstvo romanijske regije, vidi u izgradnji mljekare na Sokocu, ukoliko bi ona ispunila očekivanja proizvođača.

Kvalitetno mlijeko

Jedan od nauspješnijih proizvođača na području opštine Rogatica, Drago Karišik, također je izrazio nezadovoljstvo sadašnjom cijenom mlijeka, s obzirom na to da je stočna hrana poskupjela i do 50 posto, a cijena mlijeka povećana svega sedam-osam feniga po litru prije dva/tri mjeseca. On je istakao da su rogatički proizvođači tek nedavno ušli u aktivnosti organizovanja udruženja mljekara uz podršku lokalne uprave, preko kojeg će do kraja ove godine riješiti i pitanje poticaja iz budžeta opštine, što do sada nisu imali.

Očekuje da će preko Regionalnog udruženja proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina uspjeti da dogovore sa predstavnicima resornog entitetskog ministarstva da se poveća premija ili cijena mlijeka proizvedenog u višim brdsko-planinskim predjelima pet do deset feninga.

"Ne možemo proizvesti količinu mlijeka, kao ni stočne hrane, koju proizvode u ravničarskim krajevima sa dosta obradive zemlje, ali možemo imati najbolji kvalitet mlijeka, zahvaljujući planinskoj ispaši", naveo je Karišik. koji sa svoje farme od 14 muznih grla u selu Gučevo isporuči više od 7.000 litara mlijeka mjesečno i želi, kako kaže, da se steknu uslovi da mljekarstvo na Romaniji opstane i napreduje.


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Premije Farmeri Poljoprivreda Drago Karišik Milorad Vitomir Saša Kapović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.