Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez na dohodak
  • 17.03.2022. 12:00

Predložene radikalne mjere za pomoć poljoprivrednicima – pročitajte dokument

Propisano je da se u Zakonu o porezu na dohodak kao prihodi ne računaju sve subvencije, premije i druga sredstva koja se u svrhu poticanja razvoja poljoprivrede, plaćaju, odnosno isplaćuju iz budžeta

Foto: Renata Prusina
  • 461
  • 47
  • 0

Parlamentu Federacije BiH upućen je prijedlog dopuna Zakona o porezu na dohodak FBiH, koji značajno rasterećuje poljoprivredne proizvođače u smislu olakšavanja poslovanja u ovoj djelatnosti. Konkretno, izmjenama se traži da se poljoprivrednici oslobode obaveze plaćanja poreza na dohodak na poticajna sredstva koja im se daju iz budžeta Federacije, kantona i jedinica lokalnih samouprava. 

"U cilju poboljšanja statusa cjelokupne poljoprivrede i statusa poljoprivrednih proizvođača, a koji su se našli u veoma nezavidnom položaju uslijed poremećaja nastalih na globalnom svjetskom tržištu, uzrokovanim trenutnom teškom i krajnje usložnjenom situacijom nastalom trenutnim ratnim dešavanjima, potrebno je da se hitno interveniše i izvrše dopune Zakona o porezu na dohodak", stoji, između ostalog, u prijedlogu kojeg potpisuju delegati Aljoša Čampara i Nijaz Musić

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, cijene ključnih poljoprivrednih proizvoda iz tih zemalja naglo su porasle, dok stručnjaci upozoravaju da se svijet približava krizi s hranom koja bi mogla uticati na milione ljudi, navodi se u dokumentu.

Dvije sedmice do sjetve u Ukrajini - kakvo je stanje s agrarom u toj zemlji?

Sama Ukrajina i Rusija su poznate po velikoj poljoprivrednoj proizvodnji prije svega pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja i drugih proizvoda tako da oko jedne četvrtine svjetskog izvoza otpada na ove zemlje.

Poljoprivreda pred slomom

Cijene na robnim tržištima rastu – tako je pšenica je poskupila za oko 50 posto za dvije sedmice, a kukuruz je dostigao najviši nivo u deceniji.  Analitičari predviđaju da će izvozni tokovi i dalje biti poremećeni mjesecima čak i ako se rat završi sutra. Nesigurnost vezana za hranu se udvostručila u posljednje dvije godine.

Poljoprivrednici u teškoj situaciji 

U takvim okolnostima, kako je istaknuto, neophodno je da se poduzmu hitne i veoma radikalne mjere u cilju što veće pomoći poljoprivredi i proizvođačima koji su trenutno u nezavidnom položaju i većina njih nažalost razmišlja o prestanku bavljenja ovom vrstom djelatnosti.

"Prošlogodišnja suša, a sad nažalost i ova dešavanja dovela su poljoprivrednike pred slom, jer u situaciji u kakvoj se trenutno nalaze veoma teško mogu opstati, a kamo li naći neku ekonomsku korist ili dobit koja bi ih održala u bavljenju ovom vrstom djelatnosti", ističu podnosioci.

Subvencije nisu prihodi

Dalje navode da je potrebno poduzeti mnogo koraka kako bi pokušali spasiti ono što se može i kako bi poljoprivrednim proizvođačima omogućili opstanak u bavljenju ovom djelatnošću.

"Propisano je da se u Zakonu o porezu na dohodak kao prihodi ne računaju sve subvencije, premije i druga sredstva koja se u svrhu poticanja razvoja poljoprivrede, plaćaju, odnosno isplaćuju iz budžeta na poseban namjenski račun nosiocu porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji je upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava”, stoji u predloženim izmjenama ovog zakona.

Izmene zakona bi, kako je predloženo, stupile na snagu odmah po usvajanju, odnosno objavljivanju u Službenim novinama, a za provođenje nisu potrebna dodatna finansijska sredstva

Kompletan Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH pročitajte u dokumentu ispod ovog teksta


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivreda Hrana Poticaji Zakon o porezu na dohodak FBiH Aljoša Čampara Nijaz Musić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete