Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 15.03.2022. 13:00

Evropski supermarketi počeli ograničavati kupovinu ulja - žele izbjeći paniku

Većina svjetskog izvoza ove osnovne namirnice u ljudskoj prehrani otpada na Rusiju i Ukrajinu. Do 45 posto onog koje je prerađeno u EU imalo je sirovinu uvezenu iz Ukrajine

Foto: Depositphotos/Siewwy84
  • 270
  • 58
  • 0

Evropsko tržište se već suočava s problemima u međunarodnom lancu snabdijevanja hranom izazvanog sukobom u Ukrajini. Euractiv izvještava da je trenutno najveći onaj sa snabdijevanjem suncokretovim uljem.

Naime, kako smo već pisali, pojedini evropski trgovci na malo počeli su ograničavati kupnju ovog proizvoda po potrošaču. Većina svjetskog izvoza ove osnovne namirnice u ljudskoj prehrani otpada na Rusiju i Ukrajinu. Do 45 posto onog koje je prerađeno u EU imalo je sirovinu uvezenu iz Ukrajine.

Manjak za šest sedmica? 

Prema Evropskoj asocijaciji za biljno ulje, Fediol, procjenjuje se da će raspoložive zalihe sirovog suncokretovog ulja u EU trajati između četiri do šest sedmica. Poslije toga se očekuje manjak rafinisanog na evropskom tržištu.

Sirovina većinom dolazi iz Ukrajine (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Veliki dio prehrambene industrije zavisi od snabdjevenosti ovim uljem. Neizostavna je namirnica u proizvodnji hrane, a važno je u hotelsko - restoranskom i općenito ugostiteljskom sektoru, a sirovina je za oleohemijsku i energetsku industriju, na primjer u proizvodnji biodizela.

Alternative, ulja repice, kokosa, palme i soje, su dostupne, ali cijeli sektor biljnog ulja doživljava skok cijena. Naime, indeksa njegovih cijena koje je objavila UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) dostiže rekordnih 8,5 posto povećanje proteklih dana.

Također, problem je što se etikete za ovu vrstu proizvoda štampaju jednom godišnje, a promjene su dovele do problema označavanja na njima. 

Strah od panične kupovine

Nekoliko poznatih španskih supermarketa već je odlučilo da ograniči količinu suncokretovog ulja dostupnog za kupovinu po potrošaču i to na 5 litara. 

Evropska komisija je upozorila na takve radnje jer smatraju da bi one mogle signalizirati potrošačima da nema dovoljno hrane, što bi izazvalo paničnu kupovinu. Povučene su paralele s kupovinom toaletnog papira u prvim danima pandemije Covida.

U Italiji su zalihe ove robe pri kraju pa su nacionalni trgovci na malo, kao što su Coop, Eurospin, Famila i Mega, počeli da ograničavaju kupovinu u regijama Ligurija, Toskana i Veneto gdje dopuštaju najviše dvije boce po kupcu jer su imali slučajeve panične kupovine. U pojedinim toskanskim supermarketima može se kupiti samo 5l suncokretovog i 2l kukuruznog ulja.

Za sada ga još ima na policama (Foto: Depositphotos/ryzhov)

"Ako bi rat prestao u narednih nekoliko dana, povratak u normalu bi i dalje bio složen", rekao je Carlu Tampieriu, predsjedniku nacionalne asocijacije ulja iz sjemena (Assitol).

Argentina i Južna Afrika alternativno tržište?

Španska industrija jestivog ulja ne vidi razloga za trenutnu zabrinutost.

"Kratkoročno, ne bi trebalo biti nestašice", rekao je generalni direktor nacionalnog udruženja prerađivača jestivog ulja i punionica (Anierac), Primitivo Fernández. Priznao da će, ako se sukob nastavi, biti potrebno tražiti drugi izvor za ovaj proizvod. Dodao je da bi uzgoj suncokreta i drugih uljarica trebalo poticati u Španiji i drugdje u Evropi, uključujući područja koja su ostavljena u ugar za biodiverzitet ili druge svrhe. Što se tiče rješenja, Fernández je naveo da su na južnoj hemisferi već identificirali neke potencijalne zemlje za ovu proizvodnju, poput Argentine i Južne Afrike koje se takođe istražuju kao potencijalno alternativno tržište za ostatak Evrope.

Smanjen urod suncokreta u Argentini - šta to znači za svjetsko tržište?

Ovaj poziv ponovili su i francuski predsjedavajući Vijećem EU i drugi ministri poljoprivrede EU-27, koji bi željeli da odvoje deset posto poljoprivrednog zemljišta predviđenog za pejzaže visoke biodiverziteta za proizvodnju proteinskih usjeva.


Tagovi

Ograničenja Nestašica ulja Ulje Suncokretovo ulje Panična kupovina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.