Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poziv na djelovanje
  • 20.04.2020. 07:30

Poziv svjetskih poljoprivrednih lidera: Spriječite porast broja gladnih

Od gladi pati preko 800 miliona ljudi, a ako se nešto ne preduzme, te brojke bi mogle biti znatno veće, upozoravaju u pozivu na djelovanje upućenom svjetskim vođama.

Foto: Depositphotos/rudolfgeiger
  • 86
  • 66
  • 0

Vodeće prehrambene svjetske kompanije, ali i nevladine organizacije, poljoprivredni proizvođači i naučnici u ovom području, okupljeni oko Koalicije za hranu i zemlju (The Food and Land Use Coalition) pozvali su vlade svih država i međunarodne organizacije da preduzmu hitne mjere kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza koja prijeti cijelom svijetu. 

Od gladi pati preko 800 miliona ljudi, a ako se nešto ne preduzme te brojke bi mogle biti znatno veće, upozoravaju u pozivu na djelovanje upućenom svjetskim vođama.

U apelu su istakli tri važna područja na kojima je potrebno djelovati. Kao prioritet naveli su održavanje slobodne trgovine i osiguravanje neometanog protoka robe. Osiguravanje hrane onima najugroženijima naveli su kao drugo, a investiranje u održiv i otporan lanac snabdjevanja hranom kao treće važno područje.  

Slobodno tržište i neometan protok robe

"Glavne države izvoznice hrane moraju jasno dati do znanja da će i dalje u potpunosti snabdjevati međunarodna tržišta, a to znači da će im granice uvijek biti otvorene uz, naravno, pridržavanje mjera sigurnosti. Isto tako, što je zapravo i najbitnije, države moraju ulagati u svoje domaće proizvođače, pomoći im putem potpora i poticaja i omogućiti da se poljoprivredna proizvodnja, prerada i distribucija odvija neometano", stoji u pozivu.

Petina poljoprivrednih proizvoda mogla bi završiti na otpadu?

Napomenuli su i kako Vlade moraju osigurati da se javna i privatna finansijska sredstva i dalje prelijevaju sve do poljoprivrednika, a da banke trebaju biti proaktivne u pružanju nižih kredita tokom krize. 

Podrška najugroženijima 

Međunarodne organizacije, kako one multilateralne, tako i bilateralne trebaju aktivirati dodatne resurse za finansijsku potporu zemalja s niskim prihodima kao što su to države subsaharske Afrike i Azije. U svim tim državama poljoprivredna proizvodnja mora teći neometano, kao i uvoz kako stanovništvo ne bi gladovalo.

Gladuju, napadaju ih skakavci i koronavirus: Može li Afrika opstati?

Isto tako, osim najsiromašnijem stanovništvu, mora se pomoći i svima onima koji su zbog trenutne situacije ostali bez posla. Svaka država mora omogućiti da svi oni koji su dobili otkaz dobijaju novčana primanja, bio to minimalac, 50% ili veći postotak od plate.

Investiranje u održiv i otporan lanac snabdjevanja hranom

Naglašeno je investiranje u održiv i otporan lanac snabdjevanja hranom jer se smatra da je on ključan za opstanak poljoprivrede i da od njega zapravo sve kreće. Ako on nije dobro organizovan, sama proizvodnja, prerada kao ni distribucija nemaju smisla. 

"Današnji prehrambeni sistem je krhak, zbog dugotrajnog neulaganja i iscrpljenosti prirodnih resursa. Ne može se to preko noći dogoditi, ali treba pokušati. Države moraju osigurati da se sektori za hranu i iskorištavanje zemljišta, pravilno finansiraju dugoročnim kapitalom i poticajima kojima se nagrađuje snabdjevenost kvalitetnom i zdravstveno ispravnom hranom", zaključuju u pozivu. 


Tagovi

Poziv na djelovanje Prioriteti Prehrambena kriza Glad Lanac snabdjevanja hranom Slobodno tržište Broj gladnih


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]