Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora RS
  • 07.03.2022. 13:00

Poziv privrednicima koji imaju problem u naplati potraživanja iz Ukrajine i Rusije

Republika Srpska se snabdijeva gasom po cijeni od 365 dolara na hiljadu kubika što je dogovoreno sa ruskim partnerima, a na berzama je danas cijena 2.200 eura

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 46
  • 3
  • 0

Privredna komora Republike Srpske pozvala je privredna društva iz tog bh. entiteta koja imaju problem u naplati potraživanja od poslovnih partnera iz Ukrajine i Rusije, da dostave detaljno opisane probleme, uz jasne dokaze, kako bi ih proslijedili Vladi RS u cilju traženja zajedničkih rješenja.

"Ovo je jedan od rezultata sastanka privrednika sa predsjednikom Vlade Republike Srpske, Radovanom Viškovićem i resornim ministrima, koji je Privredna komora RS organizovala u petak, 4. marta, u Banjoj Luci", navodi se u saopćenju.

Povod za organizaciju sastanka bila je sveprisutna globalna inflacija, konstantno povećanja cijena energenata i repromaterijala, nedostatak sirovina, ali i dodatno usložnjavanje kompletne situacije, prouzrokovane sukobom u Ukrajini. Sastanak je imao za cilj sagledavanje cjelokupne situacije, analizu problema, definisanje konkretnih mjera podrške domaćim privrednim društvima i upoznavanje javnosti sa realnim stanjem na tržištu.

Zbog rata u Ukrajini, BiH gubi milionsko tržište - koje zemlje su alternativa?

Višković je tom prilikom rekao kako je RS spremna da zamrzne i cijenu brašna, a da su problem sirovine koje uvozi BiH.

"Republika Srpska se snabdijeva gasom po cijeni od 365 dolara na hiljadu kubika što je dogovoreno sa ruskim partnerima, a na berzama je danas cijena 2.200 eura. Cijena električne energije, za 80 posto privrednika koji imaju sklopljene ugovore na dvije godine i važe do kraja ove godine, ostale su iste, odnosno 39,5 eura po megavat-satu, dok je na berzama cijena 300 eura", dodao je Višković.

Naveli su i kako će nastaviti pratiti sva dešavanja koja utiču na poslovanje privrede i Vladi RS redovno dostavljati informacije o problemima sa kojima su privrednici suočavaju, u cilju pronalaženja najboljih mogućih rješenja. Kontakt osoba u Komori za dostavljanje dokumentacije je Marko Savić, rukovodilac službe za pravne, kadrovske i opšte poslove PKRS, e-mail: markos@komorars.ba, kontakt telefon 051 493 128.


Tagovi

Privredna komora RS Ukrajina Rusija Naplata potraživanja Radovan Višković Republika Srpska


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.