Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Negativne posljedice
  • 07.03.2022. 10:30

Zbog rata u Ukrajini, BiH gubi milionsko tržište - koje zemlje su alternativa?

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH strahuju da bi nastavak ratnih sukoba, našu državu mogao koštati oko 110 miliona maraka. Problemi sa izvozom i uvozom se već evideniraju

Foto: Bigstock/IuriiSokolov
  • 250
  • 68
  • 0

Robna razmjena Bosne i Hercegovine sa Rusijom i Ukrajinom broji se u milionima, pa bi se gubitak ovih tržišta negativno odrazio na našu zemlju. BiH je u toku prošle godine na tržište Rusije ukupno izvezla proizvoda u iznosu od 102.476.507 KM, a u Ukrajinu 7.423.232 KM. 

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH strahuju da bi nastavak ratnih sukoba ove dvije zemlje, našu državu mogao koštati oko 110 miliona maraka. Lani su u Rusiju izvezena 5.522.584 kilograma jabuka.

"Gubici, kada se konkretno govori o voću i povrću, su oko 8,5 miliona KM, a izvozimo jabuke, kruške, dunje, šljive i orašaste plodove sve u Rusku Federaciju", naveli su za Agroklub iz VTK BiH.

Smanjenje vanjskotrgovinske razmjene bila bi direktna posljedica koju bi BiH osjetila, međutim, veći strah izazivaju indirektne štete, koje mogu biti znatno veće zbog uvoza energenata u BiH, prije svega mineralnih goriva i gasa iz Rusije. To jače može pogoditi bh. ekonomiju i uticati na opšti rast cijena. 

Kada je riječ o uvozu u BiH, Rusija je u top pet zemalja. Lani je iz te zemlje uvezeno proizvoda u vrijednosti 277,46 miliona maraka.

Gubitke nadomjestiti izvozom u EU (Foto: Vedran Stapić)

Iz VTK BiH napominju kako se očekuje rast cijena žitarica, jer Ruska Federacija i Ukrajina učestvuju s oko 29 posto ukupnog globalnog izvoznog tržišta pšenice, što može dovesti do nestašice pšenice na globalnom tržištu, a i do rasta cijene.

Alternativna tržišta

Kada je riječ o alternativnim izvoznim tržištima, BiH će spas potražiti među glavnim partnerima, a to su prije svega zemlje Evropske unije. U vanjskotrgovinskoj razmjeni s EU naša zemlja je lani učestvovala sa 72,1 posto izvoza i 65,8 posto uvoza. Na evropsko tržište izvezeno je bh. robe u vrijednosti od 10,5 milijardi KM.

Naš glavni vanjskotrgovinski partner je Hrvatska, s kojom imamo najveći obim razmjene. Kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom tu i dalje prednjače Njemačka i Austrija.

Koliko uvozimo iz Rusije i Ukrajine - očekuje se otežana razmjena?

"Alternativna tržišta koja bi mogla nadomjestiti gubitke su tržišta zemalja članica EU, zemlje potpisnice CEFTA sporazuma, potpisnice EFTA sporazuma i ostale zemlje, poput Turske i Kine", navode iz VTK BiH.

Evidentirani problemi

Navode da se problemi vezani za uvoz i izvoz već evidentiraju, a prvenstveno se odnose na transport roba i naplatu potraživanja.

Nedavno je saopćeno i kako vlasti u Ukrajini zadržavaju vozače, njihova vozila i teret zbog čega ne mogu nastaviti put kući. Ovo može biti zbog niza pitanja uključujući izmijenjene carinske procese, državljanstvo vozača, registraciju vozila i porijeklo tereta. Od udruženja članica IRU-a s kompanijama članicama na ovoj poziciji se traži da kontaktiraju AsMAP Ukrajine za pomoć. Oni će kontaktirati ukrajinsku vojnu administraciju kako bi pomogli u oslobađanju vozila, tereta i vozača.

Navedite što je moguće više detaljnih informacija, uključujući:

  • Granični prelaz ili grad/adresa gdje se kamion nalazi
  • Registarske tablice kamiona i prikolice
  • Ime vozača kao u pasošu
  • Detalji tereta: prazan ili utovaren. Ako je utovaren, zemlja porijekla robe
  • Dalja ruta (granični prelaz, grad/adresa)
  • Zemlja destinacije

Možete grupisati nekoliko kamiona zajedno u jednom zahtjevu,  a idealno je grupisati vozila po graničnim prelazima.


Tagovi

Rusija Ukrajina Izvoz Uvoz Jabuke Vanjskotrgovinska komora BiH Kruške Dunje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]