Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podaci UIO BiH
  • 01.03.2022. 14:00

Koliko uvozimo iz Rusije i Ukrajine - očekuje se otežana razmjena?

Iz Rusije je tokom 2021. najviše došlo mineralnih goriva, mineralnih ulja i proizvoda njihove destilacije, kao i bitumenske materije i mineralnih voskova. Iz Ukrajine je najviše uvezeno drva i proizvoda od drveta

Foto: Depositphotos/ewastudio
  • 169
  • 16
  • 0

Bosna i Hercegovina je u toku prošle godine iz Ukrajine i Rusije uvezla proizvoda u ukupnom iznosu od 302.140.912 KM. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, lani je iz Rusije stiglo proizvoda u vrijednosti 269,6 miliona maraka, dok je iz Ukrajine uvezeno od 32,4 miliona KM.

S druge strane, u ove zemlje je izvezeno proizvoda u iznosu od 109.899.739 KM, i to u Rusiju 102.476.507 KM, a u Ukrajinu 7.423.232 KM”, stoji u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Šta uvozimo, a šta izvozimo?

Iz Rusije je tokom 2021. najviše došlo mineralnih goriva, mineralnih ulja i proizvoda njihove destilacije, kao i bitumenske materije i mineralnih voskova.  i to 412.837.083 kilograma u iznosu od 228.655.178 KM. Nakon toga slijedi uvoz zrakoplova, svemirskih letjelica i njihovih dijelova. Što se tiče izvoza, u Rusiju smo najviše plasirali farmaceutske proizvode, zatim jestivo voće i orašaste plodove, koru agruma, dinje i lubenice. 

Iz Ukrajine je najviše uvezeno drva i proizvoda od drveta, kao i drvenog uglja, zatim plastičnih masa i proizvoda od plastičnih masa. U tu zemlju je također izvezeno najviše farmaceutskih proizvoda te proizvoda od željeza i čelika.

Neizvjesna situacija

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, rekao je za Nezavisne novine da je još neizvjesno kako će se odvijati situacija u vezi s uvozom i izvozom iz ovih zemalja zbog ratnog stanja u Ukrajini.

"Ukoliko dođe do blokade Ukrajine, onda će biti nemoguće i uvoziti, ali i izvoziti proizvode u ovu državu. Kada je u pitanju Rusija, sigurno će doći do poskupljenja energenata zbog ove situacije i otežanog transporta, a Bosna i Hercegovina je dosta zavisna od energenata iz Rusije, posebno goriva i plina" naglasio je Vasić.

Mjere Vlade FBiH za prevazilaženje očekivanih ekonomskih poremećaja

Prema njegovim riječima, i izvoz u Rusiju će biti dosta teži jer će putevi kojima će se transportovati roba biti duži, a prijevoz skuplji.

"U svakom slučaju, možemo očekivati dosta otežanu razmjenu s ovim državama, kao i manji obim trgovinske razmjene i poskupljenja", zaključio je Vasić.


Tagovi

Ukrajina Rusija Uvoz Izvoz Nemanja Vasić Vanjskotrgovinska komora BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]