Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povlačenje proizvoda
  • 29.10.2019. 10:30
  • Maribor, Slovenija

Povukli sumnjivo meso i proizvode, umjesto u kafileriji završilo na slovenskom tržištu

Sumnja se da je na slovensko tržište plasirano meso iz austrijske klaonice kojoj je zabranjen rad.

Foto: Pixabay/photosforyou (ilustracija)
  • 106
  • 5
  • 0

Zbog sumnje da sadrže meso iz austrijske klaonice Ramsauer kojoj je zabranjen rad jer je prodavala meso životinja predviđenih za kafileriju, šest slovenskih kompanija povuklo je s tržišta neke od svojih proizvoda. 

Riječ je, pišu slovenski mediji, o manjim kompanijama koje se bave prodajom i preradom mesa uz austrijsku granicu: Spirala, Kmetija Janežič, Vigros, Domače mesnine i Mesarstvo Sirc, a koji su se odlučili na povlačenje kobasica, svježih i suhih bunceka, svježih svinjskih rebara i plećki, od čega neki potječu iz klaonice Ramsauer.

"Ovo je upozorenje da je Slovenija 'kanta za smeće' i da se sve u Sloveniji može prodati, jer ljudi i trgovci nisu zahtjevni i kritični u izboru hrane. To je skandal i neprimjerena ekonomska praksa", ogorčeno je za med.over.net rekao agroekonomist Aleš Kuhar.

Da je iz sporne klaonice meso došlo i na slovensko tržište, upozorila je tamošnja Uprava za sigurnost hrane, a nakon što su alarmirani preko evropskog sustava za brzo obavješćivanje o opasnim prehrambenim proizvodima i krmivima.

Sporna, danas zatvorena klaonica, nalazi se u austrijskoj Štajerskog, svega 40-ak kilometara od Maribora. Koliko je poznato, riječ je o manjoj klaonici koja je imala tek 30-ak klijenata, a koju se tereti da je od 17. oktobra do 22. oktobra stavila u promet meso 17 svinja i jedne krave, iako se radilo o truplima životinja koje nisu ispunjavale propisane uvjete za prehranu ljudi. Meso je trebalo biti predano u kafileriju (spalionicu životinjskih trupala). 

Vinobran registrovan u ćevapima u tri trgovinska lanca u Sloveniji

Slovenija inače ima prilično strog sustav sigurnosti hrane, no očito je da i na njihovo tržište dolaze sumnjivi proizvodi. Tako su nedavno povukli meso iz nekoliko velikih trgovačkih lanaca koje je u sebi sadržavalo vinobran. Točnije, prodavani su ćevapi koji su sadržavali taj zabranjeni konzervans.


Tagovi

Meso Povlačenje proizvoda Zatvorena klaonica Kafilerija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞