Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbjednost hrane
  • 15.10.2019. 18:30

Vinobran registrovan u ćevapima u tri trgovinska lanca u Sloveniji

Meso u nekoliko velikih marketa u Sloveniji plasirano je potrošačima sa vinobranom. Tačnije, u Merkatoru, Sparu i Tušu prodavani su ćevapi koji su sadržali taj zabranjeni konzervans.

Foto: Depositphotos/defotoberg
  • 593
  • 31
  • 0

Iako vinobran utiče na očuvanje svježine i zadržava primamljivu boju proizvoda i takođe spriječava razvoj mikroorganizama, on ne smije biti dio poluproizvoda od mesa. Vinobran se ne smije korisititi u pravljenju ćevapa, pljeskavica, svježih kobasica i drugih poluproizvoda od mesa.

Tri velika trgovinska lanca u Sloveniji: Merkator, Spar i Tuš, prodavali su ćevape u kojima je pronađen zabranjeni konzervans - vinobran.

Inspekcija: Odgovorni pojedinci u mesnicama

Slovenska inspekcija saopštila je da ovaj događaj nije rezultat poslovne politike tih trgovinskih lanaca. U saopštenju se navodi da su odgovorni samo pojedinci u mesnicama u kojima su pronađeni ćevapi sa vinobranom, a inspektori su izneli taj zaključak poslije priznanja jednog od zaposlenih mesnica u Sparu u Ljubljani da je dodao vinobran u ćevape.

Osim toga što je ovaj konzervans i alergen, u dva uzorka ćevapa pronađeno je toliko vinobrana, da su se odmah mogli proglasiti nebezbjednim za upotrebu.

Zabrana plasiranja potrošačima pomenutih ćevapa trajala je u Merkatoru u Celju od 11. septembra do 3. oktobra, a javnost je preko medija obavještena tek prije nekoliko dana. Kako se navodi u slovenskim medijima, nejasno je zašto su informacije o tome došle do javnosti toliko kasnije.

Kontrola počela još početkom juna

Inspekcijska provjera počela je još početkom juna redovnom inspekcijskom kontrolom upotrebe aditiva u mesu. Tada je vinobran primjećen u dvije manje lokalne mesnice.

Pre nešto više od mesec dana, inspektori su proširili kontrolu i na velike markete gde je ispitana kontrola upotrebe aditiva u mesu u 22 mesare, 17 ugostiteljskih objekata i u trgovinskim lancima.

Vinobran nije registrovan u mesu u ugostiteljskim objektima, a najviše ga je bilo u mesu koje se nalazi u mesnicama velikih marketa. Slovenski mediji podsjećaju da je javnost mnogo kasnije obavještena o ovom događaju.

"Kada na tržištu nađemo bilo kakvu problematičnu hranu odmah obavještavamo potrošače preko internetske stranice. U ovom slučaju to se dogodilo kada je bila završena šira kontrola. Nažalost, poslije svega ne znamo koliko je ovakvog mesa prodato na tržištu," prenosi slovensko Delo.

Konzervans nije dozvoljen ni po propisima koji su važeći u Srbiji 

Odgovornost za ovu situaciju trebalo bi da snose trgovci jer oni moraju da sprovedu internu kontrolu i na taj način provjere proizvode koji idu u promet, a tu obavezu i odgovornost imaju po važećim evropskim propisima za bezbjednost hrane.

Od provjerenih mesnica i marketa, samo u dva objekta trgovci su zaista i proveli ovu kontrolu. U tri male mesnice navodi se da radnici znaju da pripreme proizvode od mesa i imaju znanje o dodavanju aditiva, ali u tim mesnicama nisu imali odgovor na pitanje kako se to onda vinobran našao u njihovim ćevapima.

"Riječ je o izuzecima koji ne odgovaraju visokim standardima kvaliteta. Pooštrili smo internu kontrolu i obavili dodatna uzorkovanja mesa u svim našim objektima. Saslušani su svi mesari, a jednom je izrečena opomena za proizvoljno ponašanje," naveli su u Merkatoru koji je izašao u javnost odmah nakon saopštenja inspektora.

U Tušu su najavili rigoroznije kontrole, ali i saopštili da se vinobran ne nalazi ni u jednom njihovom receptu za proizvodnju ćevapa. Objašnjavaju da je, pronalaženje ovog konzervansa u njihovim proizvodima, izuzetak.


Izvori

Delo


Tagovi

Vinobran Ćevapi Merkator Špar Tuš Slovenija


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uskoro počinje izbor 🏆 najbolje fotografije ruralnih prostora. Manje od 10 dana dijeli nas do početka nominacija 📸 #RuralFoto Više informacija na: https://www.agroklub.ba/poljoprivredne-vijesti/ruralfoto-uskoro-pocinje-izbor-najbolje-foto... Više [+]