Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji u poljoprivredi
  • 28.03.2020. 16:15

Povećan iznos podrški za poljoprivredu na 10,8 miliona KM

Vlada FBiH donijela je odluku da se već usvojena sredstva usmjere na finansiranje predstojeće proljetne sjetve.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 655
  • 191
  • 0

Vlada FBiH juče je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela odluku o izmijeni i dopuni odluke o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu", a utvrđenih Budžetom FBiH za ovu godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Poticaji za proljetnu sjetvu

Ovo je učinjeno nakon što je Vlada FBiH zadužila resorna ministarstva da hitno poduzmu aktivnosti kako bi već usvojeni programi utroška transfera prioritetno bili usmjereni za finansiranje projekata sjetve, koja će biti u funkciji održavanja i poticanja proizvodnje strateških prehrambenih i neprehrambenih proizvoda ključnih za zdravlje i život stanovništva, te oporavak i održavanje produktivnih, logističkih i izvozno orijentisanih djelatnosti. 

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Izmjene i dopune odnose se i na rokove za dostavljanje dokumentacije za proizvodnje započete prije i nakon 1. oktobra prethodne godine, a koje su završene do dana stupanja na snagu Programa novčanih podrški za 2020., kao i propisanih finansijskih ograničenja za pravne subjekte i fizičke osobe u modelu poticaja proizvodnji.

Podrška za pokretanje proizvodnje

Takođe, u okviru modela ruralnog razvoja, a vezano za podršku zajedničkim projektima poljoprivrede i razvoja sela u Federaciji BiH, obrisana je ova odredba, a sredstva prebačena u model ostalih vrsta potpora za mjeru podrške različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve i slične mjere koje nisu obuhvaćene ostalim modelima, te mjere zemljišne politike.

Predsjednik UO Saveza zadruga FBiH apeluje na vlasti da omoguće brži protok roba

Nadalje, izvršene su izmjene koje se odnose na ruralni razvoj, tako što su iznosi za pojedine mjere umanjeni za ukupno 9 miliona KM. Ova sredstva su prebačena u ostale vrste podrški i primarno namijenjena različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve i slične. Izmjene Programa rezultirale su smanjenjem iznosa sredstava u okviru Modela ruralnog razvoja sa 17,2 miliona KM na 8,2 miliona KM dok je u okviru Modela ostalih vrsta podrški planirani iznos sa 1,8 miliona KM povećan na 10,8 miliona KM

Donijete i nove mjere zdravstvene zaštite

Takođe, donijeta je odluka o davanju na privremeno korištenje (dok traje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa - COVID-19), Centra za obuku policijskih kadrova "Mahir Begić", u općini Hadžići, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo

Kasarna se sastoji od Nastavnog objekta, ukupne neto površine 2.003,36 kvadratnih metara, te Kamene zgrade, ukupne površine 687,26 m2, obje sa stalnim sredstvima i sitnim inventarom.

Pušten u rad portal o aktualnim informacijama vezanim za korona virus

Odluka je donesena nakon što se  kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova obratilo Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova aktom u kojem je navedeno da Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo izvršavaju obaveze koje se odnose na sprovođenje mjera zdravstvene zaštite stanovništva BiH od koronavirusa, da sprovode aktivnosti na kontinuiranom obilasku i kontroli osoba kojima su izrečene mjere samoizolacije, te da je rješenja koja su nadležni inspekcijski organi izdali o zabrani kretanja, veliki broj građana na području ovog kantona prekršio i krši svakodnevno.


Tagovi

Poticaji za poljoprivredu Proljetna sjetva Projekti sjetve Poticaji u proizvodnji Ministarstvo poljoprivrede Ruralni razvoj Mjere podrške Zdravstvena zaštita


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.