Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 18.12.2017. 13:00

Poslušali građane - bit će transparentniji s pesticidima

Evropska komisija odgovorila je na evropsku građansku inicijativu i najavljuje mjere kojima je cilj osiguranje veće transparentnosti postupka odobrenja, ograničenja ili zabrane pesticida.

Foto: Pixabay/hpgruesen
  • 143
  • 6
  • 0

Komisija je odgovorila na evropsku građansku inicijativu "Zabrana glifosata i zaštita ljudi i okoliša od toksičnih pesticida" i obvezuje se iznijeti zakonodavni prijedlog u 2018. kako bi još više povećala transparentnost i kvalitetu studija koje se upotrebljavaju kao temelj za znanstvene procjene tvari.

Kao odgovor na evropsku građansku inicijativu Evropska komisija odgovara na zabrinutost građana EU-a i najavljuje mjere kojima je cilj osiguranje veće transparentnosti postupka odobrenja, ograničenja ili zabrane pesticida.

Komunikacijom se precizira sljedeće:

  • kao odgovor na građansku inicijativu, navode se detaljna objašnjenja propisa EU-a o pesticidima;
  • najavljuje se zakonodavni prijedlog za proljeće 2018. kojemu je cilj povećanje transparentnosti, kvalitete i neovisnosti znanstvenih procjena tvari, primjerice pristup javnosti neobrađenim podacima
  • najavljuju se buduće izmjene zakonodavstva kako bi se ojačalo upravljanje relevantnim studijama, među ostalim primjerice sudjelovanje javnih tijela u postupku odlučivanja o tome koje se studije trebaju provesti za određeni predmet.

Glifosat nije uobičajen slučaj

Osim toga, na temelju iscrpne znanstvene procjene svih dostupnih podataka o glifosatu, u kojoj je zaključeno da ne postoji veza između glifosata i raka kod ljudi, te pozitivnog ishoda glasovanja predstavnika država članica 27. novemmbra 2017., Komisija je donijela odluku o produljenju odobrenja glifosata na razdoblje od 5 godina.

Glifosatu dozvola korištenja na još pet godina

Komisija obično predlaže odobrenje na 15 godina ako su ispunjeni svi kriteriji odobrenja, međutim, glifosat nije uobičajen slučaj. Komisija je u više navrata razmatrala to pitanje i posljednjih mjeseci radila na donošenju odluke koja će dobiti najveću moguću potporu država članica te osigurati visoku razinu zaštite ljudskog zdravlja i okoliša u skladu sa zakonodavstvom EU-a. Pri donošenju Komisijina završnog prijedloga za produljenje na 5 godina u obzir su uzete i posljednje neobvezujuće rezolucije koje je donio Evropski parlament.

Odgovori i o pitkoj vodi

Najavljuje se zakonodavni prijedlog za proljeće 2018. kojemu je cilj povećanje transparentnosti, kvalitete i neovisnosti znanstvenih procjena tvari, primjerice pristup javnosti neobrađenim podacima.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je:

"Odlično je da je više od milijun građana EU-a posvetilo svoje vrijeme kako bi se izravno uključilo u rješavanje važnog pitanja. Komisija ih je poslušala i sada će djelovati. Potrebna je veća transparentnost u donošenju odluka u tom području.

Na proljeće će Komisija donijeti prijedloge o pitkoj vodi koje smo obećali kao odgovor na uspješnu inicijativu. Da zaključim, snažno podupirem pravo građana da se uključe u rješavanje ovog pitanja i pozivam Parlament i Vijeće da brzo donesu prijedloge kako bi europske građanske inicijative u budućnosti bile uspješnije."

Pesticide koristiti održivo

"Od početka svojeg mandata snažno sam podupirao veću transparentnost u donošenju odluka i u pristupu znanstvenim studijama na kojima se temelji odobrenje aktivnih tvari. Do proljeća 2018. iznijet ću prijedlog za rješavanje tih pitanja. No jednako je važno da države članice preuzmu odgovornost u pogledu odobravanja pesticida na svojim tržištima.

Moraju osigurati i da se pesticidi upotrebljavaju održivo i u potpunosti u skladu sa zahtjevima označavanja. Naši su ciljevi transparentnost, neovisnost i održiva uporaba pesticida. Ona bi trebala biti temelj našeg rada i na to ću biti usmjeren", izjavio je Vytenis Andriukaitis, povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane.

Traže neovisne studije

Jedan od zahtjeva građanske inicijative je "Osiguravanje da se znanstvena evaluacija pesticida u cilju regulatornog odobrenja EU-a temelji isključivo na objavljenim studijama naručenim od strane nadležnih javnih vlasti, a ne od industrije pesticida":

U odgovoru Komisije stoji kako se u potpunosti slaže da je transparentnost u znanstvenim procjenama i donošenju odluka ključna za osiguravanje povjerenja u regulatorni sustav za sigurnost hrane. Od ključne je važnosti očuvanje i poboljšanje snažne, transparentne i neovisne znanstvene procjene. Komisija će 2018. iznijeti zakonodavni prijedlog kojim će biti obuhvaćeni svi relevantni aspekti, primjerice upravljanje Evropskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA) do proljeća 2018.

Komisija će predložiti izmjenu postojećih propisa za osiguravanje dostupnosti znanstvenih studija javnosti. Građani moraju biti u mogućnosti razumjeti kako se donose takve dalekosežne odluke o odobrenju ili zabrani određenih tvari. Politička odgovornost i veća transparentnost dvije su strane iste medalje.

Budućnost bez pesticida?

Više od milijun građana EU-a posvetilo svoje vrijeme kako bi se izravno uključilo u rješavanje važnog pitanja.

"Određivanje obaveznih ciljeva smanjenja upotrebe pesticida u svrhu ostvarenja budućnosti bez pesticida" također je jedna od inicijativa na što u Komisiji kažu kako je politika EU-a već usmjerena na smanjenje ovisnosti o pesticidima i izgradnju budućnosti bez pesticida, kako zahtijeva evropska građanska inicijativa. Komisija će nastojati osigurati da države članice ispunjavaju svoje obveze u skladu s Direktivom o održivoj uporabi i smanjuju ovisnost o pesticidima.

Države članice pozvane su i da u svojim nacionalnim akcijskim planovima utvrde preciznije i mjerljivije ciljeve. Osim toga, kako bi pratila trendove u području smanjenja rizika od uporabe pesticida na razini EU-a, Komisija će, uz postojeće nacionalne pokazatelje rizika, utvrditi usklađene pokazatelje rizika. Time bi se Komisiji omogućilo da utvrdi djelotvornost mjera pri ocjeni budućih političkih opcija. Komisija će ponovno procijeniti situaciju na temelju dobivenih podataka i procijeniti potrebu za utvrđivanjem obveznih ciljeva za pesticide na razini EU-a.

Najavili su i sljedeće korake

Sljedeći koraci:

  • Priprema zakonodavnog prijedloga: U siječnju 2018. bit će objavljeno izvješće o provjeri prikladnosti Općih propisa o hrani u kojem će se ocijeniti zakonodavstvo na snazi. Bit će pokrenuto i javno savjetovanje kojim će se pridonijeti pripremanju prijedloga koji će biti iznesen do proljeća 2018.
  • Kad je riječ o održivijoj uporabi pesticida, Komisija će na temelju izvješća koje je objavljeno u oktobru procijeniti stanje zajedno s državama članicama.

Foto: Pixabay/hpgruesen


Tagovi

Evropska komisija Glifosat Pesticidi Evropska građanska inicijativa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete