Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 28.11.2017. 17:00

Glifosatu dozvola korištenja na još pet godina

Njemačka, Portugal, Rumunjska i Bugarska koje su bile suzdržane na proteklom glasovanju, sad su podržale prijedlog Evropske komisije.

Foto: Pixabay/hpgruesen
  • 181
  • 11
  • 0

Države članice na žalbenom su odboru ipak prihvatile prijedlog Evropske komisije i glasovale za obnovu dozvole korištenja glifosata u Evropskoj uniji na još pet godina.

"Unatoč tome što je Evropski parlament u nedavno usvojenoj rezoluciji pozvao na djelomičnu zabranu glifosata u nepoljoprivredne svrhe i postupni prestanak njegova korištenja do 2022. godine, danas su pojedine države članice redom, Njemačka, Portugal, Rumunjska i Bugarska, promijenile svoje mišljenje i glasovale u korist produljenja dozvole za glifosat, čime se zadovoljila kvalificirana većina. U kampanji koju su Zeleni/ESS u Evropskom parlamentu provodili protekle dvije godine uspjeli smo utjecati na izmjenu prvotnog prijedloga Komisije da se iz 15 godina dozvola za glifosat na kraju odobri na pet godina", kaže evroparlamentarac Davor Škrlec.

Podsjećamo, početkom novmebra 14 država članica (Češka, Estonija, Litva, Latvija, Mađarska, Nizozemska, Slovenija, Slovačka, Finska, Ujedinjena Kraljevina, Švedska, Danska, Irska i Španjolska) podržalo je prijedlog Komisije, dok je devet država članica (Belgija, Grčka, Francuska, Hrvatska, Italija, Cipar, Luksemburg, Malta i Austrija) glasovalo protiv prijedloga za produljenje dozvole za glifosat, a suzdržane su ostale Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska i Bugarska.

Foto: Pixabay/hpgruesen


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete