Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini vrtovi
  • 06.01.2021. 16:00

Pošaljite fotografije svog vrta, možda baš on bude najljepši mini jestivi vrt

Kako kažu organizatori, na ovu ideju ih je navela činjenica da svi mi pojedinačno i kolektivno tražimo rješenja i pitamo se koju ulogu možemo imati u očuvanju naše biosfere i na koji način postići što bolji efekat.

Foto: Arhiva Elvire Serdarević
  • 189
  • 434
  • 0

U okviru projekta "Misli o prirodi" sprovodi se još jedna aktivnost u cilju izgradnje pozitivne zajednice. Kampanja "Ja sadim, a ti?" realizuje takmičenje pod nazivom: Izbor za najljepši mini jestivi vrt, a prijaviti se možete večeras do ponoći.

Uslovi za prijavu na takmičenje su, da budete član pomenute grupe na Facebooku, te da imate vrt veličine do pet metara kvadratnih.

Kako kažu iz navedene organizacije, na ovu ideju ih je navela činjenica da svi mi pojedinačno i kolektivno tražimo rješenja i pitamo se koju ulogu možemo imati u očuvanju naše biosfere i na koji način postići što bolji efekat. Poručuju da se u problemu krije i rješenje. Posvetimo se permakulturi i učinimo našu zajednicu ugodnijom za život.

Svjesno oblikovanje elemenata za život

Naziv permakultura je skraćenica od termina permanentna (agri)kultura i odnosi se na svjesno oblikovanje, ne samo vrta već i svih elemenata potrebnih za život prema načelima samoodrživosti - od brige prema zemlji do osiguranja hrane, energije, skloništa, materijala te ostalih nematerijalnih potreba. 

Ovaj pojam označava harmoničnu integraciju ljudi i krajolika kroz korištenje lokalno raspoloživih resursa, ali ne na invazivan i eksploatirajući način već zatvarajući krug sa prirodom kroz reprodukciju i preraspodjelu viškova.

Muhamed Garib: Moguća je proizvodnja zdrave hrane, samo izbjegnite zablude koje je prate

"Svi imamo kakav - takav mali prostor gdje bismo mogli improvizirano uzgajati hranu u recikliranim ili već postojećim posudama ili komadićima zemlje u dvorištima. Voda nam je lako dostupna, što pogoduje uzgoju biljaka i što nam olakšava kreiranje sopstvenih jestivih mini vrtova", kaže za Agroklub Nađa Zubčević, rukovodilac projekta.

Zaboravljene vještine uzgoja hrane

Kampanja "Ja sadim, a ti?", koja se provodi u okviru projekta "Misli o prirodi", poziva vas da pokažete vaše jestive mini vrtove koje ste kreirali na sopstvenim balkonima, okućnicama, baštama i drugim prostorima, kako biste dobili priliku da osvojite jednu od vrtlarskih nagrada i titulu najboljeg jestivog mini vrta u 2020. godini, navodi se u javnom pozivu za takmičenje.

Kriteriji prilikom ocjenjivanja uključuju vizuelnu privlačnost, raznolikost kultura, kreativnost u upotrebi malog prostora za uzgoj jestivih biljaka i jedinstvene karakteristike poput korištenja recikliranih materijala prilikom kreiranja infrastrukture i slično. Dodijeliti će se tri nagrade i to: za prvo mjesto predviđena je vrtna sklopiva klupa i posuda za sađenje sa rešetkastom ogradom, za drugo mjesto, dodijeliće se posuda za sadnju od reciklirane tikovine i čelika i za teće mjesto nagrada su vrtne sklopive stolice izrađene od drveta akacije.

Permakultura omogućava proizvodnju vlastite hrane, a ostavlja prostor i za druge aktivnosti

Gledati plodove svoga rada, truda, ljubavi. Ubrati i pojesti ono što smo sami danima, mjesecima ili godinama njegovali, zaista je neprocjenjivo

Obradujte i druge svojim fotografijama! Zajedno gradimo pozitivnu zajednicu i obnavljamo zaboravljene vještine uzgoja hrane, poručuju rukovodioci ovog zanimljivog projekta.


Tagovi

Permakultura Mini jestivi vrtovi Uzgoj hrane Dvorište Načelo samoodrživosti Nađa Zubčević


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

32


Glasova: 11

Da 34,4%

Glasova: 16

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]