Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evakuacija poplavljenih
  • 04.02.2019. 15:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Borova Ravan

Poplava: Topići moraju ostati uz kuću jer ne znaju kuda će s kravom

U selu Borova Ravan poplava je uzrokovala klizišta, a ugrožena je kuća porodice Topić koji su u zadnji čas izvukli automobil i motokultivator. Djecu će smjestiti kod rodbine, ali kuću ne mogu napustiti jer ne znaju kuda će s kravom.

Foto: Pixabay/uvlik05
  • 237
  • 19
  • 0

Iako opasnost od daljnjih poplava za sada više ne prijeti, šteta koja je nastala u noći na subotu i nedjelju, te u nedjelju, u Srednjebosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, uslijed topljenja snijega i padavina, dugo će se zbrajati. 

Neke su porodice morale napustiti svoje domove, a neke od njih se u njih ne mogu ni vratiti. Takav se scenario dogodio porodici Topić iz sela Borova Ravan, u općini Gornji Vakuf-Uskoplje.  

Put do Borove Ravni blokiran

Ta je porodica u nedjelju ujutro evakuirana iz kuće kojoj i dalje prijeti klizište, navodi Dnevni Avaz. Šesteročlana porodica je za sada smještena kod komšija, ali se u kuću ne smiju vratiti. Enisu Topić, majku troje djece, zvala je rodbina koja je htjela preuzeti djecu, ali im je rečeno da je put do Borove Ravni blokiran. 

"Stub od struje se obrušio na garažu, nekako smo uspjeli izvući auto i frezu, ali tek nakon što je Civilna zaštita uklonila stub i očistila put do garaže. Ne znam gdje ćemo, da mi je barem djecu skloniti odavde, a suprug i ja moramo ostati, imamo jednu kravu, ne znam gdje s njom", uznemireno je ispričala Enisa Topić

U ZDK nisu stečeni uslovi za proglašenje stanja prirodne nesreće

Na stranicama Zeničko-dobojskog kantona objavili su kako se stanje na ugroženim područjima tog kantona stabilizira, nakon što je kasno sinoć došlo do opadanja vodostaja rijeke Bosne i njenih pritoka, a situacija je znatno bolja nego prethodnog dana i na području grada Zenice i općine Kakanj gdje su lokalne vlasti proglasile stanja prirodne nesreće.

Nije bilo većih izljevanja rijeke Bosne, a time ni značajnijih materijalnih šteta, a najveće štete su načinjene u slivovima pritoka rijeke Bosne.

"Stanje prirodne nesreće proglašeno je u samo dvije općine, Zenica i Kakanj, koje se zasad uspješno nose sa stanjem na terenu, tako da još nisu stečeni uslovi za proglašenje stanja prirodne nesreće na području ZDK", kazao je Aličić.

Vlada Srednjebosanskog kantona na svojim je stranicama objavila uputstva za građane kako se ponašati za vrijeme i nakon poplava. 


Tagovi

Poplava Borova Ravan Gornji Vakuf-Uskoplje Enisa Topić Evakuirani Krava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.