• Poplava
  • 03.02.2019. 20:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Poplavljeni: Najkritičnije u SBK i ZDK

Štete od nesreće tek će se zbrajati, a jedino što u ovom trenutku može utješiti je da padavine idućih dana neće biti toliko obilne.

Foto: Bigstockphoto/alexmak72427
  • 157
  • 42
  • 0

Obistinile su se najgore prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, čini se da su i još gore od onoga što smo Agro prognozi najavili u petak. 

S jedne strane rast temperature i topljenje snijega, a s druge obilna kiša, uzrokovali su poplave, najviše u središnjoj Bosni. 

Već se jutros izlio Vrbas, rijeka Bosna je "odsjekla" naselje Želeće kod Žepča, na Borovoj Ravni aktivirano je klizište i jedna je kuća zbrisana s lica zemlje. Kod Zenice je potopljeno 20, a u Hadžićima 30 kuća, a kod Konjica je nevrijeme uzrokovalo veliki odron. N

Zbog svega ovoga formirani su interventni timovi Federalne uprave civilne zaštite, piše Radiosarajevo.ba, a u podne je nakritičnije bilo u Busovači i Pazariću, a u mjestu Kaonik vodena je bujica poplavila kuće

Kasnije popodne je u Zenici zbog poplava i klizišta proglašeno stanje prirodne nesreće, a onda i u Kaknju. Upravo su Zenica, Visoko i Kakanj mjesta u kojima je situacija i dalje kritična. Na Ilidži je srušen most. 

Nažalost, nevrijeme je pogodilo i jugozapad zemlje pa su i Mostarom protutnjale vodene bujice, a u Tomislavgradu brojni su objekti poplavljeni. 

Štete od nesreće tek će se zbrajati, a jedino što u ovom trenutku može utješiti je da padavine idućih dana neće biti toliko obilne. 

 


Tagovi

Poplava Topljenje snijega Središnja Bosna Klizište Prirodna nesreća


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi