Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi protesti
  • 22.04.2022. 16:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Živinice

Poljoprivrednik Suljo Smajić: Šta je nama preostalo - ulica ili gasiti gazdinstva

Ukoliko pomoć lokalnih vlasti za proljetnu sjetvu izostane, jedini izbor, navode poljoprivrednici, je "pogasiti gazdinstva, uzeti torbe i otići"

Foto: Facebook/Mahir Jajić
  • 444
  • 154
  • 0

Podizvođači mlijeka s područja Živinica sinoć su održali sastanak povodom organizacije novog protestnog okupljanja, najavljenog za ponedjeljak, 25. aprila. Kako im se još uvijek niko nije obratio iz gradske uprave, poljoprivrednici kažu da nemaju drugog izbora – osim ulice. 

"Nezadovoljni smo, rekli smo im to, a oni se nisu udostojili ni javiti", kaže Suljo Smajić, vlasnik farme s 40 muznih grla.
On ističe kako je 2022. godina, presudna za proizvođače – opstati ili propasti. No, za opstanak im je, dodaje, potrebna pomoć lokalne vlasti, ali podijeljena kako treba. Podsjetimo, poljoprivrednici su nezadovoljni usvojenim programom raspodjele sredstava za pomoć proljetnoj sjetvi. 

Opet na ulicu

Riječ je o sredstvima u iznosu od 600.000 KM. Sporno je što proizvođači, bez obzira na već uložena sredstva i planirane obradive površine, ne mogu ostvariti pravo na iznos veći od 1.500 KM. Oni traže da im se isplati 200 KM po muznom grlu, kako je ranije bilo obećano. 

Sastanak poljoprivredika u Živinicama (Foto: Eldin Glibanović)

"Lokalna vlast se nije udostojila ni približno udovoljiti našim zahtjevima. Niko nas nije pozvao, pa ćemo opet na ulicu. Ne odustajemo dok nam se ne obrate, bit ćemo ispred zgrade dok i oni rade, ako treba ostat ćemo i danima", kaže Smajić. 

Čekajući ispunjenje obećanja

Ukoliko pomoć izostane, dodaje, jedini izbor je "pogasiti gazdinstva, uzeti torbe i otići". Ovaj poljoprivrednik obrađuje 30 ha zemljišta, od toga je 10 ha za silažni kukuruz. Zemljište je kaže spremio za sjetvu, nabavio sjeme i gnojivo.

"Ostali su mi još herbicidi, po hektaru će me sjetva koštati od 2.000 do 2.500 KM. Mi čekamo vlast da ispuni obećanje, ali oni su gluhi na naše zahtjeve", zaključuje.

Gorivo su dodaje dobili od Vlade FBiH, 50l/ha. Međutim, nije dobio za sve površine koje obrađuje: "Nema ugovora za zemlju, odmah ne priznaju, k'o da i ne radiš."


Tagovi

Poljoprivrednici Suljo Smajić Protesti Živinice Proljetna sjetva Mjere podrške


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete