Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere podrške
  • 21.04.2020. 11:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Poljoprivrednici zasadili više površina u 2020. nego prethodne godine

Cilj je pomoći prije svega malim proizvođačima, te onima koji se primarno ne bave poljoprivredom.

Foto: Marija Manojlović
  • 172
  • 22
  • 0

Podjeljeni paketi, koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao podršku zbog situacije izazvane virusom korona, sadrže sadni i sjemenski materijal, đubrivo, prskalice i prvenstveno su namijenjeni socijalno ugroženim kategorijama, onima koji su ostali bez posla i višečlanim porodicama.

Poljoprivrednici kažu da im je pomoć u vidu besplatnog repromaterijala dobro došla jer su zasadili i dodatne površine. 

Zasađeno više nego što je uobičajeno

"Posijali smo nešto više nego inače i dobro će nam doći jer sam ja ostala bez posla. Radila sam u Dubrovniku. Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede, mislim da je ovo dobar potez što su uradili. Inače ću ovo sjeme zasaditi u Nevesinju, tamo imamo više zemlje", ističe Daliborka Kulaš.

Besplatni paketi sjemenskog materijala za mala poljoprivredna gazdisntva

Zahvalan je i poljoprivrednik, Čedislav Banđur.

"Do sad sam  posadio oko 4,5 dunuma raznih usjeva. Zadovoljan sam ovim paketima, njihovim sadržajem, od mineralnih đubriva do sjemenaˮ, kaže ovaj poljoprivredni proizvođač.

U Hercegovini ide 1.000 paketa

Vrijednost podijeljenog materijala u Trebinju je 52.000 KM. Planirano je da širom RS bude dodijeljeno 9.000 paketa. Za poljoprivrednike sa područja Hercegovine obezbijeđeno je 1.000 komada.

"Vrijednost jednog paketa je oko 250 KM. On sadrži sjeme, sadni materijal, đubrivo i sve što je neophodno da se posadi bašta od 500 metara kvadratnih", kazao je Igor Tomašević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Područna jedinica Trebinje.

Cilj je pomoći prije svega malim proizvođačima, socijalno osjetljivim grupama, te onima koji se primarno ne bave poljoprivredom. Agrarni fond je u saradnji sa Gradom Trebinje, Centrom za socijalni rad i ostalim institucijama napravio spisak koji je dostavljen  u resorno ministarstvo.

Tržištu možemo ponuditi domaću hranu

Podsjećamo da ovo nije prvi put da nadležni pomažu trebinjskim poljoprivrednicima. Agrarni fond i Grad Trebinje već su podijelili 377 poljoprivrednih paketa a ovih dana biće podijeljene i sadnice paradajza i paprike. Sve je to uticalo da se u 2020. godini na jugu ovog dijela BiH sadi mnogo više nego prethodnih godina.

Dodjela besplatnih parcela svima koji se žele baviti povrtarstvom

"Možemo da kažemo da će u konačnici ove sezone sigurno biti zasijano mnogo više poljoprivrednih površina. To je dobro iz razloga što ćemo na tržištu ponuditi i koristiti domaću hranu, a ne hranu iz uvoza", istakao je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

Procjena je da će u 2020. na području ove opštine biti zasađeno skoro duplo više obradivih površina nego u 2019. godini


Tagovi

Pomoć trebinjskim poljoprivrednicima Sjemenski paketi Ministarstvo poljoprivrede Veselin Dautina Igor Tomašević Dalibroka Kulaš Čedislav Banđur Besplatni repromaterijal


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete