Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvođači
  • 11.04.2020. 13:40

Poljoprivrednici mogu slobodno obavljati sve svoje aktivnosti u polju

Donesena je naredba da svi poljoprivrednici koji obavljaju radove oko sjetve, mogu nesmetano nastaviti sa svojim aktivnostima, na teritoriji čitave Federacije BiH.

Foto: Bigstockphoto/FreeProd
  • 314
  • 78
  • 0

U zgradi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u Sarajevu, juče je održana 15. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedala zapovjednica Jelka Milićević. S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine, FŠCZ donio je 12 naredbi, s tim da se 10 odnosi na sve kantone kojima se stavlja na raspolaganje zaštitna oprema, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Donesenom naredbom FŠCZ, poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz agrarnih proizvoda, mogu nesmetano nastaviti sa obavljanjem svojih aktivnosti na prostoru Federacije BiH.

Prodaja poljoprivrednog materijala odvija se nesmetano

Prema istoj odluci, trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare mogu obavljati svoju djelatnost. Naređeno je takođe Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu kantonalnim štabovima civilne zaštite, za svih 10 kantona na području Federacije BiH, koji će je dalje raspodijeliti javnim zdravstvenim ustanovama na tom području.

Od zaštitne opreme, na raspolaganju je 700 višekratnih zaštitnih odijela, 6.000 vizira, 50.000 rukavica i 3.000 naočala. Uvodi se obavezna mjera karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva svim licima koja ulaze u našu državu, na graničnim prelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. 

Kako se poljoprivredni proizvođači trebaju nositi sa virusom Covid-19?

FUCZ dužan je da osigura šatorski prostor za boravak lica na ovim graničnim prijelazima, dok će se na prelazima Izačić i Bijača koristiti ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje da važi ona od 6. aprila 2020 godine.

Kompletnu naredbu možete pogledati u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Kretanje poljoprivrednika Jelka Miličević Poljoprivredna mehanizacija Rasdnici Cvjećare Zaštitna oprema Mjere karantina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.