• Pandemija
  • 03.04.2020. 16:30

Kako se poljoprivredni proizvođači trebaju nositi sa virusom Covid-19?

Ljudi su ključna karika u prevenciji kontaminacije proizvoda. Teorijske i praktične obuke će pomoći u procesu koji vodi ka sigurnoj proizvodnji. Poljoprivrednici treba da imaju procedure za održavanje higijene.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn (ilustracija)
  • 257
  • 67
  • 0

Usred trenutne pandemije COVID-19, potrebe poljoprivrednih proizvođača da opskrbljuju hranom gladni svijet se ne smanjuju. Međutim, poljoprivrednici sada to moraju raditi sa dodatnom brigom, zbog potencijalnih bolesti koje bi mogle narušiti zdravlje njihovih obitelji i zajednice. 

Iako ne postoje dokazi da hrana ili ambalaža za hranu prenose korona virus, prema studiji Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i drugih, još uvijek postoji zabrinutost zbog sigurne proizvodnje i rukovanja proizvoda na razini farme, radi zaštite proizvoda i radnika koji obavljaju aktivnosti uzgoja, berbe i pakiranja. Mnogi proizvođači se pitaju šta mogu i trebaju učiniti?!

Treba li se zaista dezinfikovati hrana kupljena u trgovini?

Socijalno distanciranje

Prema preporuci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), socijalna distanca podrazumijeva izbjegavanje masovnih okupljanja i održavanje udaljenosti kad god je to moguće, kako bi se ograničila sposobnost širenja virusa. Proizvođači bi trebali zabraniti ili ograničiti posjete farmi, izbjegavati rukovanje i drugi fizički kontakt, osigurati da radnici imaju dovoljno prostora, odnosno, oko 2 metra, u svakom trenutku. Gdje je to moguće, trebalo bi biti uspostavljeno komuniciranje na daljinu (posao od kuće) za radnike koji nisu potrebni na farmama. U skladištima, hladnjačama i drugim zatvorenim prostorima treba organizirati preraspodjelu radnika u smjene sa dovoljnim pauzama. 

Bolesni radnici

Iako je očito da radnici koji pokazuju znakove bolesti ne bi trebali raditi s proizvodima, dodatno se moraju poštivati posebne mjere o samoizolaciji i karanteni za COVID-19. Svi uposlenici moraju biti svjesni toga. Izjave o individualnim znakovima bolesti (radnika i članova obitelji) od presudnog je značaja za izbjegavanje širenja virusa. 

Higijena poljoprivrednih proizvođača

Ljudi su ključna karika u prevenciji kontaminacije proizvoda. Teorijske i praktične obuke će pomoći u procesu koji vodi ka sigurnoj proizvodnji. Poljoprivrednici treba da imaju procedure za održavanje higijene, kao i vidljivo istaknuta uputstva za održavanje higijene za radnike i posjetitelje. Higijenska uputstva treba najmanje da uključuju: 

Obavezno pranje ruku - ovo je još uvijek jedna od najboljih zaštitnih mjera za izbjegavanje širenja i zaraze virusom prema WHO. Radnici koji rade na gotovim proizvodima trebali bi oprati ruke prije početka rada, nakon svakog posjeta toaletu, nakon rukovanja kontaminiranim materijalom, nakon pušenja ili jela, nakon pauze i prije povratka na posao i u bilo kojoj drugoj situaciji gdje bi njihove ruke mogle postati izvor onečišćenja (npr. nakon dodirivanja lica). 

Šta je izolacija, samoizolacija, a šta karantin - pojmovi vezani za koronavirus

Oprema za pranje ruku (sapuni, ubrusi, ručnici) treba da bude dostupna i trebaju se održavati u čistim i sanitarnim uvjetima. Voda koja se koristi za pranje ruku treba da ispunjava mikrobiološke standarde vode za piće. Ukoliko ovo nije moguće, sredstva za dezinfekciju (npr. gel na bazi alkohola) treba da se upotrijebi nakon pranja ruku sapunom i vodom koja ispunjava uvjete za navodnjavanje. Objekti za pranje ruku treba da budu pozicionirani u sklopu ili u blizini toaleta.  

Poljoprivrednici imaju i obavezu da se pokriju posjekotine.

Takođe veoma je važno da se ograniči pušenje, konzumacija hrane i pića na određena mjesta. Ukoliko dođe do promjene zdravstvenog stanja ili se jave infekcije, obavijestiti nadređenog ili liječnika o tome. 

Obratiti pažnju na simptome

Neki od simptoma su povišena tjelesna temperatura, prehlada, kašalj, povraćanje, dijareja, pri čemu će ovi radnici biti udaljeni od direktnog kontakta sa drugim licima, prehrambenim proizvodom i površinama sa kojima hrana dolazi u kontakt. 

Obuka koja se odnosi na održavanje higijene za poljoprivredne proizvođače treba biti provedena u pisanoj i usmenoj formi. Svi poljoprivrednici moraju proći obuku od strane kompetentnih lica koja se bave ovom tematikom. 

Hitni postupci

Procedure u slučaju nesreće trebaju biti postavljene na mjesta koja su pristupačna i vidljiva svim radnicima/proizvođačima i treba da utvrde sljedeće: 

  • lokacija ili adresa poljoprivrednog gazdinstva;
  • spisak važnih telefonskih brojeva (ambulanta, bolnica, policija, vatrogasci…);
  • lokacija najbližeg telefona;
  • kako i gdje kontaktirati lokalnu medicinsku ustanovu, bolnicu i druge hitne službe.

Potrebno je pripremiti osnovne postupke kada i kome se obratiti u slučaju da netko ispolji simptome ili koga obavijestiti o mogućoj infekciji

Zaštitna oprema

Kompleti zaštitne odjeće na kojima se nalazi uputstvo za upotrebu i zakonski zahtjevi u skladu sa ovlaštenjima nadležne uprave koji se moraju poštovati, dostupni su na poljoprivrednom gazdinstvu, koriste se i održavaju. Zaštitna oprema podrazumijeva: gumene čizme, nepromočivu odjeću, zaštitne kombinezone, gumene rukavice, odgovarajuću opremu za disanje (uključujući zamjenjive filtere), zaštitnu opremu za uši i oči, a sve u skladu sa aktivnostima na poljoprivrednom gazdinstvu


Tagovi

Poljoprivredni proizvođači Poljoprivredno gazdinstvo Opskrbljivanje hranom Održavanje udaljenosti Znakovi bolesti Higijena za radnike Zaštitne mjere Korona virus


Autorica

Tea Zerdelic

Više [+]

Tea Zerdelić je agronom inspektor, predstavnik certifikacionog tijela Eurocert u BiH i predsjednik Nacionalne tehničke radne grupe za GLOBALG.A.P. u BiH.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB