Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno pismo
  • 05.04.2023. 09:00

Poljoprivrednici FBiH upozorili političare: "Bili smo strpljivi, ali od sada..."

Poljoprivrednici su istaknuli da je sjetva već krenula te kako ju je nemoguće raditi bez poticaja, poručivši da ih političke igre ne zanimaju.

Foto: Arhiva/Živinice.ba
  • 268
  • 89
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH uputilo je otvoreno pismo nosiocima vlasti u ovom bh. entitetu u kojem su upozorili "političare" da su prešli "svaku granicu razumnog i ljudskog odnosa prema poljoprivrednicima". 

Napominju kako su ušli u treći kvartal bez poticaja. Naime, u FBiH je posljednji isplaćen treći kvartal 2022. godine. Nacrt programa novčane podrške je objavljen 6. marta, a javna rasprava je trajala do polovine prošlog mjeseca, prijedlog ovog dokumenta još nije objavljen, pa samim tim ni usvojen. Poljoprivrednici su istaknuli da je sjetva već krenula te kako ju je nemoguće raditi bez poticaja, poručivši da ih političke igre ne zanimaju. 

"Upozoravamo vas ovim putem da se ove igre oko poljoprivrede zaustave i da se program usaglašen sa svima hitno stavi na usvajanje. Već mjesec i više ste probili zakonski rok za usvajanje i implementaciju programa”, naveli su u svom saopćenju, istakavši da su “do sada bili strpljivi, ali od sada…", naveli su u saopćenju.

Popustilo strpljenje: Veliki protest bh. poljoprivrednika 7. aprila

Podsjetimo, budžet FBiH je usvojen krajem januara u Federalnom parlamentu. Prema Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, program raspodjele sredstava poticaja Vlada FBiH usvaja najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona o izvršavanju budžeta. Ovogodišnji agrarni budžet u Federaciji BiH iznosi 164 miliona KM. 
 


Tagovi

Udruženje poljoprivrednika FBiH Poticaji Sjetva Otvoreno pismo Agrarni budžet Program podrški


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]