Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reagiranje
  • 08.03.2023. 09:00

Poljoprivrednici djelimično zadovoljni raspodjelom poticaja: Tražit će izmjene

Ovogodišnji agrarni budžet iznosi 164 miliona KM, a raspodjela sredstava predviđa linearno povećanje poticaja za 20 posto, odnosno za 10 procenata manje u odnosu na zahtjev poljoprivrednika.

Foto: Bigstockphoto/Xato Lux
  • 4.057
  • 264
  • 0

Federalna poljoprivredna udruženja tražit će izmjene u Nacrtu programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu, objavljenom prije dva dana. U odnosu na ranije godine, ističu kako je dokument mnogo bolji, ali nisu u potpunosti zadovoljni načinom raspodjele. Između ostalog, sporno je što u njega nije uvrštena plastenička proizvodnja.

Ovogodišnji agrarni budžet iznosi 164 miliona KM, a raspodjela sredstava predviđa linearno povećanje poticaja za 20 posto, odnosno za 10 procenata manje u odnosu na zahtjev poljoprivrednika.

Lijepo zvuči, ali moglo je bez "do"

Kao opravdanje za neuvrštavanje plasteničke proizvodnje u poticaje, poljoprivrednicima je ranije rečeno kako ona nije regulirana zakonom o poljoprivrednim poticajima. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, ističe kako ne vidi problem da se zakon izmijeni ili da se do njegove izmjene ovo pitanje premosti drugim metodama.

Kako navodi, to se moglo riješiti povećanjem sredstava za povrtlarstvo ili smanjenjem površina za proizvođače povrća, nevažno je li u plasteniku ili nije.

Nacrtu programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu pogledajte ovdje

"Nismo zadovoljni s onim 'do' u ruralnom razvoju, lijepo zvuči do 50 posto, ali to je moglo bez ovog do, jer u tom slučaju znači da može biti i pet posto, ako ne bude dovoljno para. Reagirat ćemo kroz sugestije", poručuje Bićo.

Komentirao je i dodatnih 100 KM predviđenih kao poticaj za muzna grla. Smatra kako ta mjera ne vodi ka dobrom, nego je „uvođenje u skidanje litra i poticanje grla“.

"Bolje bi bilo da su to pretvorili u litre ili feninge. Ako već daju 0,41 KM/l mlijeka, zašto daju još stotinu maraka po grlu, bolje da su povećali na recimo 0,42. Također, sve proizvodnje su povećali za 20 posto, a za autohtone konje i krave daju 50 posto, zašto kada nisu posebno bitne za opstanak proizvodnje", pita predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Djelimično zadovoljni

Primjedbe i sugestije na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede uputit će i Udruženje poljoprivrednih proizvođača FBiH, potvrdio je Agroklubu predsjednik Admir Kahriman. Istakao je kako je njihov zahtjev da se odvoji prehrambena industrija od primarne, kada su u pitanju kapitalna ulaganja, ispoštovan te kako je ovo je prva godina da se posebne stavke stave za prehrambenu i primarnu.

Poljoprivrednici predali zahtjeve FMPVŠ: Zatraženo linearno povećanje podrške

"Mlijeko je podignuto s 34 na 41 fening to je ipak sedam feninga i znatno povećanje, plus 100 KM po muznom grlu. Program je dobar u odnosu na ranije. Nismo zadovoljni u cijelosti, ali većim dijelom jesmo", kaže Kahriman, dodavši kako su lani za dizanje pet feninga po litri mlijeka morali "državu dići na noge".

Farmeri će tražiti da se poveća iznos poticaja za rasplodnu stoku - junice iz domaćeg uzgoja, te fiksira onaj za kapitalna ulaganja.


Tagovi

Poticaji Nacrt poticaja Nedžad Bićo Admir Kahriman


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete