Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni budžet
  • 13.02.2023. 12:00

Poljoprivrednici predali zahtjeve FMPVŠ: Zatraženo linearno povećanje podrške

Iako je već polovina februara, o programu raspodjele sredstava niko ne govori pa još uvijek nije poznato ko će i koliko sredstava iz agrarnog budžeta dobiti.

Foto: UPPFBiH
  • 544
  • 193
  • 0

Poljoprivredni proizvođači s područja FBiH predali su zahtjeve Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vezi s raspodjelom i isplatom poticaja u 2023. godini. Podsjetimo, Vlada FBiH je predložila budžet za poljoprivredu od 160 miliona maraka, a ovaj iznos je u Parlamentu FBiH uvećan za još četiri miliona KM, što je idalje ispod zakonskog minimuma.

No, nakon parlamentarne procedure, iako je već polovina februara, o programu raspodjele sredstava niko ne govori pa još uvijek nije poznato ko će i koliko sredstava iz agrarnog budžeta dobiti. 

Linearno povećanje

U zahtjevima poljoprivrednika, jednim od zaključaka koji su usvojeni na sjednici poljoprivrednih udruženja u subotu, od resornog ministarstva zatraženo je da do 20. februara ove godine donese Nacrt programa podrški, te da Vlada FBiH ovaj dokument usvoji do 1. marta. 

Zatraženo je i linearno povećanje podrške od 30 posto svih proizvodnji, osim rasplodne stoke - junice iz domaćeg uzgoja za koje, kako navode, podrška treba iznositi 1.500 KM za obrte i druga pravna lica te da se u program uvrsti poticaj za fizička lica za rasplodnu stoku - junice, u iznosu od 1.250 KM po grlu. 

Pored toga, upućeni su i sljedeći zahtjevi: 

  • da se podigne limit za fizička lica za 30 posto srazmjerno povećanju poticaja proizvodnji
  • da kapitalna ulaganja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji budu fiksno 50 posto od investicije te da se za iste vrši obračun, kontrola i isplata u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Odnosno, da ova podrška bude u sklopu programa podrški proizvodnji, kako bi se stvorili uslovi za mjesečnu obradu i isplatu
  • da kapitalna ulaganja za prehrambenu i prerađivačku industriju budu do 40 posto kroz program ruralni razvoj, prijem zahtjeva do 1. oktobra, a obrada, kontrola i isplata do kraja 2023. godine. 
  • da FMPVŠ u program podrški uvede novu proizvodnju poticanja – plasteničku i stakleničku proizvodnju, u visini od 3 KM po kvadratu zasijane površine

Istrajni u zahtjevima

Poljoprivrednici su od resornog ministarstva zatražili i da organizira sastanak s predstavnicima tri udruženja najkasnije do petka 17. februara. 
Ističu kako su njihovi zahtjevi opravdani s obzirom na povećanje budžeta i brojne faktore koji su nanijeli štetu proizvođačima. 

"Ovaj put nećemo govoriti koliko poreza uplaćujemo po osnovu naših proizvodnji, koliko su nam proizvodnja i opstanak upitni. Poručujemo da ćemo biti ustrajni u našim zahtjevima", zaključili su u svom dopisu ministarstvu i Vladi FBiH. 


Tagovi

Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači Poticaji Raspodjela poticaja Agrarni budžet Finansijska podrška


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.