Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi poljoprivrednika
  • 16.04.2020. 11:30
  • Brčko distrikt, Brčko

Poljoprivredni proizvodi mogu se prodavati, ali uz poštovanje određenih mjera

Poljoprivrendni proizvođači širom BiH i regiona mole za pomoć i apeluju na vlast da se nađe adekvatno rješenje za plasman poljoprivredne robe.

Foto: Bigstockphoto/DanGrytsku (ilustracija)
  • 158
  • 50
  • 0

Još uvijek je, na žalost, u toku vanredna situacija i svi smo izašli iz svojih uobičajenih tokova zbog postojeće pandemije.

Ovih dana poljoprivredni proizvođači (više udruženja) službeno su se obraćali Vladi Brčko distrikta BiH sa molbom da im se omogući slobodno kretanje i u vrijeme policijskog sata jer ne rijetko moraju prodavati svoju robu iz jednog kraja Bosne i Hercegovine u drugi.

Salata, mladi luk, špinat, blitva, rotkvice, mladi kupus i ostalo rano povrće je prispjelo širom zemlje, ali ga povrtari nemaju gdje plasirati osim onih koji i od ranije sarađuju sa tržnim centrima. Veliki problem, trenutno je isključivo sa rasadničkom proizvodnjom povrtarskih vrsta, ljekovitog i ukrasnog bilja, čiji je sezonski rok veoma kratak i u toku je.

Je li online prodaja rješenje?

Sasvim sigurno, ne treba zanemariti probleme proizvođača ranog povrća, kao ni one koji se bave tovom bikova, proizvodnjom brojlera, tovom svinja. Takođe, tu su i mali prozvođači sireva i ostalih mliječnih proizvoda kućne radinosti čiji je rok čuvanja i skladištenja kratak, ali i svi ostali poljoprivrednici. Sve su to ogromni problemi čije posljedice trpe i mali i veliki poljoprivredni proizvođači. Kako naći rješenje?

U ovakvim specifičnim okolnostima, agronomi na terenu i apotekari su česta spona između proizvođača i potrošača. Jedno od rješenja je prodaja putem društvenih mreža tzv. online prodaja. Ali znamo da su prozvođači često i starija lica koja se u taj svijet tehnike ne razumiju. Kako i njima omogućiti da se nađu na tržištu?

Problemi sa kojima se suočavaju poljoprivrednici

Jedno od rješenja bi moglo biti da se obezbjedi bar povremen rad pa da se poljoprivrednici smjenjuju na pijaci ili neka druga, alternativna mogućnost. Vlasti u Bijeljini su na samom početku krize uveli neku vrstu call centra gdje su se prikupljale informacije ponude i potražnje i na taj način se odvijao plasman robe.

Na stotine neprodatih jaganjaca - uzgajivači traže pomoć od ministarstva

 "Obraćali smo se sa zahtjevom da nam se omogući nesmetan rad i tokom policijskog sata, da dobijemo neki dokument u vidu propusnice ili slično, da možemo plasirati sezonsko voće koje prispjeva, te da svoju robu možemo prodavati na području Distrikta. Jagoda nam dozrijeva oko 20. aprila, trešnja nešto kasnije. Sezonsko voće isporučujemo noću da bi na pijacama i tržnicama bilo svježe", navodi za medije predstavnik voćara, Bahrija Ribić.

Probleme sa robom imaju takođe i ratari i stočari. "Imam bikove u tovu koji su trebali biti izvezeni za Tursku, ali ovo vanredno stanje poremetilo je sve planove. Dnevno mi treba veća količina hrane, koje mi ponestaje i ne znam šta ću jer sam novac uložio u sjetvu ratarskih usjeva", rekao je proizvođač iz Brezovog polja kod Brčkog.

Proizvodi se ipak mogu prodavati

Dok završavam ovaj tekst stiže lijepa vijest kriznog štaba Brčko Distrikta. Donesena je odluka da se poljoprivredni i prehrambeni proizvodi mogu prodavati, te rasada povrća, cvijeća i ukrasnog bilja na pijaci Klanac koja će raditi ponedeljkom, srijedom i petkom od 7 do 13 sati uz obaveznu primjenu socio - zaštitnih mjera (držanja rastojanja, nošenje maski i rukavica, dezinfekcija itd.). 

"U slučaju kršenja socio - zaštitnih mjera, odluka može biti promjenjena", istakao je gradonačelnik Brčkog, Siniša Milić.


Tagovi

Poljoprivredni proizvođači Poljoprivredna udruženja Rasadnička proizvodnja Rano povrće Agronomi Poljoprivredne apoteke Bahrija Ribić Rasad povrća Siniša Milić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]