Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Statistički podaci
  • 19.01.2022. 12:30

Poljoprivredna proizvodnja u FBiH znatno smanjena u prošloj godini

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u proizvodnji industrijskog bilja zabilježeno je smanjenje proizvodnje soje za 40,9 posto, a kod proizvodnje duhana smanjenje za 22,8 posto u odnosu na 2020. godinu

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 136
  • 90
  • 0

Proizvodnja kukuruza u zrnu u Federaciji BiH u 2021. godini iznosila je 211.902 tone, što je manje za 30,4 posto u odnosu na 2020. godinu. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u proizvodnji industrijskog bilja zabilježeno je smanjenje proizvodnje soje za 40,9 posto, a kod proizvodnje duhana smanjenje za 22,8 posto u odnosu na 2020. godinu.

Prozvodnja krompira iznosila je 178.667 tona i bila je manja za 22,1 posto u poređenju sa proizvodnjom u prethodnoj godini.

Ponovo manjak sjemenskog krompira u BiH, ne miruju ni cijene

U proizvodnji stočnog krmnog bilja zabilježeno je smanjenje kod proizvodnje djeteline za 21,7 posto, lucerke za 21,6 posto, kukuruza za krmu za 15,2 posto i travno-djetelinskih smjesa za 17,2 posto u poređenju sa 2020. godinom.

Kod voća ostvarena proizvodnja jabuka manja je za 10,5 posto i šljive za 27,6 posto u odnosu na 2020. godinu. Ukupna proizvodnja grožđa bila je manja za 4,1 posto u odnosu na 2020. godinu. 

Podaci o proizvodnji kasnih usjeva, voća grožđa prikupljaju se redovnim statističkim istraživajem koje se provodi na osnovu Zakona o statistici u FBiH. Opširnija metodološka objašnjenja za ovo istraživanje objavljena su na internet staranici Federalnog zavoda za statistiku.

Tabelarni prikaz ostvarenih prinosa možete pogledati u dokumentu ispod ovog teksta. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredna proizodnja Kukuruz Federalni zavod za statistiku Soja Jabuke Grožđe


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.