Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oktobar 2022
  • 29.11.2022. 12:00

Poljoprivreda i statistika: Manje mlijeka, jaja i pilića, više svinjetine

Bilježi se pad ukupnog broja zaklanih goveda za 17,3 posto, ovaca za 22,4 posto i peradi za dva posto

Foto: Blanka Kufner
  • 106
  • 41
  • 0

Količina prikupljenog mlijeka u Federaciji BiH zabilježila je pad i u desetom mjesecu pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. Kravljeg je mlijeka u oktobru 2022., u odnosu na isti mjesec lani, prikupljeno manje je za 3,4 posto, a u poređenju s prosjekom prošle godine, manje za 8,7 posto.

U posmatranom periodu pao je i sadržaj mliječne masti za 0,3 posto, a za isto toliko je veći u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Sadržaj proteina je manji za 1,1 posto.

Prema statističkim podacima, prošlog je mjeseca zabilježena veća proizvodnja mlijeka za piće za 8,8 posto odnosu na oktobar 2021., kao i pavlake/vrhnja za 4,6 posto, maslaca/putera za 15,7 posto, kravljeg sira za 18,5 posto, dok je proizvodnja kajmaka manja za 1,4 posto i fermentiranih mliječnih proizvoda za 6,9 posto.

Manje jaja i pilića

Kada je riječ o aktivnostima inkubatorskih stanica, podaci pokazuju da je broj jaja smještenih u inkubatore u oktobru 2022. manji za 13 posto na isti mjesec lani, a 18,2 posto manji u odnosu na prosjek. Broj izleženih pilića manji je za 12,9 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek, odnosno 3,7 u odnosu na isti mjesec. 

Zašto koke zimi daju manje jaja? Pet je pravila za siguran uzgoj

Broj jaja smještenih u inkubatore se odnosi na jaja namijenjena za proizvodnju pijetlova, kokoši i pilića, za tov i proizvodnju jaja.

Bilježi se i pad ukupnog broja zaklanih goveda za 17,3 posto, ovaca za 22,4 posto i peradi za dva posto. Istovremeno je broj zaklanih svinja veći za 25 posto, dok je njihova neto težina veća za 39,7 posto.

Prodaja poljoprivrednih proizvoda

Posmatrajući vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama, već drugi mjesec se bilježi povećanje. U oktobru je tako ukupna vrijednost iznosila 1.515.136 KM, što je više za 10 posto gledajući isti mjesec 2021. godine.

Učešće u ukupnoj prodaji, posmatrano po grupama proizvoda bilo je sljedeće: povrće 46%, voće 20,04%, mlijeko i mliječni proizvodi 15,1%, perad i jaja 8%, žita i proizvodi od žita 2%, te ostali proizvodi 8,4%.


Tagovi

Poljoprivreda Statistika Prikupljeno mlijeko Izležena jaja Zaklana goveda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto više od jedne decenije, Amela Glibanović iz Živinica se intenzivno bavi poljoprivrednom, odnosno proizvodnjom mlijeka. Majka je i dva sina, a od poslova kaže samo mehanizacijom ne upravlja. Ona je kandidatkinja za izbor poljoprivredni... Više [+]