Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FZS
  • 28.10.2022. 12:00

Mlijeka sve manje, objavljeni podaci za septembar

Zanimljivo je da raste proizvodnja maslaca/putera, ali i kravljeg sira

Foto: Depositphotos/amedeoemaja
  • 130
  • 8
  • 0

Federalni zavod za statistiku objavio je podatke o prikupljenom kravljem mlijeku i proizvodnji mliječnih proizvoda u septembru ove godine. Prema informacijama iz izvještaja, pad je zabilježen u svim proizvodnjama, osim kod dvije namirnice. 

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u septembru 2022. iznosila je 13.600 tona i u odnosu na isti mjesec lani, manja je za 6,2 posto, dok je u poređenju s prosjekom 2021. manja je za 10,9 posto. 

Posmatrajući isti period, sadržaj mliječne masti veći je za 1,6 posto, odnosno za 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Veći je i sadržaj proteina i to za jedan posto gledajući isti mjesec prošle godine, to jest za 0,4 posto u prosjeku.

Raste proizvodnja maslaca i sira

Zanimljivo je da je proizvodnja maslaca/putera prošlog mjeseca u odnosu na septembar 2021. bila veća za 39,9 posto u odnosu na isti period lani, a rast je zabilježen i kod kravljeg sira za 13,1 posto. Ukupno je prošlog mjeseca proizvedeno 17 tona maslaca i 464 t kravljeg sira. 

Međutim, proizvodnja mlijeka za piće (7.849 tona) manja za 6,4 posto, pavlake/vrhnja za 4,5 posto, kajmaka za 19,0 posto i fermentisanih mliječnih proizvoda 1,9 posto.

Veladžić: Muzne krave završavaju kao suho meso, mlijeka neće biti

U odnosu na prosjek 2021. proizvodnja maslaca/putera veća je za 18,3 posto i kravljeg sira 20 posto, dok je proizvodnja mlijeka za piće manja za 14,6 posto, pavlake/vrhnja za 4,3 posto, kajmaka za 20,7 posto, fermentisanih mliječnih proizvoda za 8,3 posto.

Sve manje mlijeka

Podsjetimo, prema nedavno objavljenim podacima, na nivou cijele Bosne i Hercegovine, zabilježen je pad proizvodnje kravljeg mlijeka u avgustu i to za 6,3 posto u poređenju s istim mjesecom godinu ranije.

Ostvarile se pesimistične prognoze: Pala proizvodnja mlijeka u BiH

Proizvodnja mlijeka za piće u osmom mjesecu ove godine iznosila je 10.027 tona i manja je za 9,7 posto u odnosu na isti period lani. Rast je na nivou cijele države zabilježen kada je riječ o proizvodnji maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda i to za 4,4 posto, a iznosila je 165 tona, proizvodnja kravljeg sira iznosila je 805 tona i veća je za 3,1 posto. 


Tagovi

Kravlje mlijeko Mlijeko za piće Maslac Kravlji sir Federalni zavod za statistiku


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞