Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijeti kolaps
  • 26.10.2022. 10:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bužim

Veladžić: Muzne krave završavaju kao suho meso, mlijeka neće biti

U trećem kvartalu već je zabilježen pad proizvodnje mlijeka. Međutim, do kraja ove i početkom naredne godine situacija će biti znatno gora

Foto: Arhiva E. Veladžić
  • 1.187
  • 376
  • 0

Farmeri Unsko-sanskog kantona mlijekom podmiruju 30 posto tržišta u Federaciji Bosne i Hercegovine i vodeći su po količini proizvodnje u BiH.  Lani su plasirali 38 miliona litara mlijeka. Kontinuitet, u rangu prošlogodišnjeg, zadržali su i prva dva kvartala ove godine. Međutim, situacija se drastično mijenja. U trećem kvartalu već je zabilježen pad. 

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK, u porastu je trend preorijentiranja proizvodnje s mlijeka na tov junadi. 

"Ima ko proizvesti mlijeko, samo ne može po ovim cijenama i ljudi prelaze na tov za proizvodnju mesa, koji je daleko isplatniji. Manje je posla, manje radne snage i ulaganja, a jako su dobre cijene i u stalnom rastu", kaže Veladžić. 

Farmeri nisu krivi za poskupljenje

Proizvodnja mlijeka je, komentira, daleko zahtjevnija i iziskuje pažnju od 24 sata. Hrana mora biti po uslovima kvaliteta, dok su istovremeno inputi od koncentrata, struje i kabaste hrane poskupjeli za više od 100 posto, a repromaterijal za sjetvu i do 300 posto.

Vlada USK obećala pomoć za jesenju sjetvu 

"Svaki dan je sve manje mlijeka na policama tržnih centara gdje je poskupilo za skoro 100 posto. Treći kvartal u USK je u znatnom padu do nekih devet posto. Farmeri napuštaju proizvodnju, neki ostavljaju muzna grla gravidna i pripremaju se za sezonu suhomesnatih proizvoda. To je pokazatelj da će u četvrtom kvartalu ove i prvom naredne godine, proizvodnja biti smanjena do 20 posto", dodaje prvi čovjek farmera USK. 

Kako izabrati koncentrat za muzne krave?

Nestašica mlijeka će se, ističe, najviše osjetiti krajem ove i početkom 2023. godine. Napominje da više cijene u prodaji, proizvođači nisu osjetili u tolikoj mjeri.  

"Često nas građani pitaju šta to mi radimo, pa nije dotle došlo da mlijeko poskupi za marku i po, a nije do nas, mi smo dobili od 15 do 20 feninga, iako znamo da je poskupilo od 1,00 do 1,40 KM, ko je uzeo taj dio kolača? Po nama to su prerađivači i trgovci", navodi Veladžić. 

Prijeti kolaps

Tražili su, kaže, sastanke s kantonalnim i federalnim premijerima i ministrima poljoprivrede kako bi se hitno poduzele mjere, inače proizvodnji prijeti kolaps. On smatra kako je nestašica izvjesna ako se ne povuku konkretni potezi. 

"Desit će se da nemamo mlijeka na policama, uvozno će biti skupo i neće ga biti dovoljno", upozorava. 

Domaći proizvođači (ne) mogu podmiriti potrebe za mlijekom?

S federalnog nivoa, dodaje, neće biti pomoći za jesenju sjetvu koja je na izmaku. Vlada FBiH, kako kaže, "navodno nije u mogućnosti izdvojiti sredstva iako su budžeti prepunjeni". Vlada USK je obećala da će u 11. mjesecu dati oko 30 posto sredstava namijenjenih za proljetnu sjetvu. Iako kasno, poljoprivrednici imaju nadu pa su uložili u sjetvu. 


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Nestašica mlijeka Ermin Veladžić Farmeri Tov Sjetva Poljoprivreda Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.