Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 25.04.2020. 16:30

Podrška BiH od Evropske komisije u vidu granta od 1,1 milion eura

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropska komisija odobrila BiH 1,1 milion eura za podršku preventive protiv afričke svinjske kuge.

Foto: Depositphotos/Stocksolutions
  • 105
  • 14
  • 0

Bosna i Hercegovina dobila je podršku od Evropske komisije za sprovođenje mjera protiv afričke svinjske kuge, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac. Vrijednost ovih potpora iznosi oko 1,1 milion eura. 

Podrška će biti u vidu grantova, za 2020. godinu, a potpisati će se u predstojećem periodu i ugovor između Generalnog direktorata Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost hrane i Kancelarije za veterinu BiH, navodi biznis.ba

Djelovaćemo na vrijeme

"Stručnjaci za praćenje stanja afričke svinjske kuge, odlučili su pomoći državama u kojima postoji ovo oboljenje, kao i potencijalno ugroženim zemljama. Iz tog razloga Kancelarija za veterinarstvo BiH podnijela je zahtjev za monitoring ovog zaraznog oboljenja i u našoj zemlji. Potpora u vidu granotva je odobrena, a i ugovor će biti potpisan u narednom periodu", objašnjava Košarac. 

Ni kilogram svinjetine nije izvezen iz BiH u 2018. - zato uvoz cvjeta

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zabilježen nijedan slučaj afričke svinjske kuge.

"U interesu svih je da se primjene preventivne mjere, kako bi se zaštitili naši uzgajivači i sprječila se pojava zaraze. Grantove koje je odobrila Evropska komisija usmjerićemo na praćenje i procjenu stanja u domaćem uzgoju. Tako ćemo pravovremeno uočiti bilo kakvu moguću pojavu svinjske kuge", objasnio je ministar. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Staša Košarac Evropska komisija Grantovi Potpore Poljoprivredni proizvođači Preventivne mjere


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.