Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz svinjetine
  • 27.03.2019. 14:00

Ni kilogram svinjetine nije izvezen iz BiH u 2018. - zato uvoz cvjeta

edan od glavnih razloga je vakcinacija protiv klasične svinjske kuge, a drugi je jeftina uvozna svinjetina.

Foto: Flickr/kwistent
  • 406
  • 28
  • 0

Tokom prošle, 2018. godine iz BiH uopće nije izvoženo svinjsko meso, za Nezavisne su potvrdil iu Upravi za indirektno oporezivanje (UOI) BiH. Jedan od glavnih razloga je vakcinacija protiv klasične svinjske kuge, kažu domaći proizvođači. 

Istovremeno, prošle je godine u BiH iz drugih zemalja, a prema podacima UOI uvezeno svinjskog mesa u vrijednosti preko 65 miliona maraka. 

Drugi faktor: Nema se što izvesti

"Imamo ograničavajući faktor, a to je vakcinacija protiv svinjske kuge koja se vrši kod nas. Mi ne možemo izvoziti nigdje u EU, a čak nam nisu dozvoljavali ni prevoz preko zemalja EU gdje se svinje ne vakcinišu protiv kuge", kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS pojasnivši da je značajan i drugi faktor, a to je što se nema šta izvesti. 

Marinković kaže kako je svinjarska proizvodnja uništena prekomjernim nekontrolisanim uvozom svinjetine i prerađevina od ovog mesa i to po dampinškim cijenama iz drugih zemalja. 

"Zbog toga i ovo što imamo proizvodimo za vlastite potrebe i to opet ne možemo prodati jer postoje razne akcijske cijene koje dolaze iz drugih zemalja", ističe Marinković otkrivši kako se u BiH, kada je u pitanju svinjsko meso, proizvodi svega 25 posto potreba tržišta. Marinković pojašnjava da posebno "zagušenje" kada je u pitanju plasiranje tovljenika u BiH zastupljeno od januara do aprila jer se tada svinjsko meso najviše uvozi. 

Glavni razlog zbog kojeg Srbija i Crna Gora također nisu uvezele meso iz BiH je taj što imaju istih problema kao i proizvođači u BiH - uvoz po niskim cijenama. 

Ranko Sarajlić, proizvođač svinja iz Laminaca kod Gradiške kaže da je mjera vakcinisanja i dalje na snazi i da sutra prestanu cijepiti, za tri godine ne mogu to meso izvesti u EU jer toliko treba da prođe od vakcinacije. Ističe da je neracionalno i dalje cijepiti svinje jer već duži niz godina nema pojave klasične kuge svinja.

U ministarstvu ove godine očekuju veći pomak u proizvodnji

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu kako aktivno prate stanje uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda, pa tako i svinjskog mesa.

"Iz Republike Srpske i Federacije BiH, a samim tim i iz BiH, svinjetina nije izvožena u 2018, ali ni u 2016. godini, jer sva proizvodnja domaćeg svinjskog mesa ode za potrebe domaćeg stanovništva", pojasnili su u Ministarstvu dodajući da su potrebe stanovništva i potražnja za svinjskim mesom i prerađevinama mnogo veći u BiH od same proizvdnje.

"Kada je u pitanju proizvodnja svinjskog mesa u RS, tu nema značajnijih oscilacija u periodu 2016-2018. godina i ona je na nivou 41.000 tone godišnje, dok su naše potrebe oko 50.000 tona godišnje", dodali su u Ministarstvu poručivši da veći pomak u proizvodnji ovog mesa u RS očekuju upravo u ovoj godini imajući u vidu značajno povećanje podsticaja za proizvodnju u svinjarstvu za 2019.


Tagovi

Izvoz svinjetine Svinjska kuga Vakcinacija Nekontrolisani uvoz Niske cijene Vlastite potrebe Stojan Marinković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.