Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva
  • 17.01.2023. 09:00

Početak bubrenja kod ranih sorti breskve: Kako suzbiti kovrdžavost lista?

Tretman treba sprovesti prije padavina, po mirnom vremenu bez vjetra, u najtoplijem dijelu dana

Foto: Bojan Kecman
  • 189
  • 27
  • 0

U malom broju zasada bresaka i nektarina sa ranostasnim sortimentom je došlo do bubrenja pupoljaka. Imajući u vidu da u ovoj fazi i u vlažnim uslovima može doći do infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans) preporuka je da se pred najavljene padavine sprovede tretman bakarnim preparatima.

Preporučuju se tretmani na bazi bakra

Zasadi breskve se dominantno nalaze u fenofazi mirovanja, međutim, kod pojedinih sorti, koje karakteriše ranije kretanje vegetacije, na pojedinim ekspozicijama, došlo je do početka bubrenja pupoljaka

Početak bubrenja pupoljka 

Imajući u vidu da:

  • je breskva voćna vrsta kod koje je period fiziološkog mirovanja kraći u odnosu na druge (jabučasto voće);
  • se ne očekuje značajniji pad temperature, koje bi mogla zaustaviti kretanje vegetacije 
  • se prognoziraju i padavine tokom sljedeće sedmice;
  • su infekcije patogenom Taphrina deformans primarne, kada dolazi do zaraze mladog nediferenciranog tkiva i sa razvojem biljaka tkivo postaje otporno, tako da su u borbi protiv ovog patogena ključne preventivne mere zaštite;

preporučuje se proizvođačima, tretman preparatima na bazi aktivne materije bakar-hidroksid i bakar-sulfat.

Spriječite kovrdžavost lista breskve mlijekom, sodom, krečom

Tretman treba sprovesti prije padavina, po mirnom vremenu bez vjetra, u najtoplijem dijelu dana, sa većom količinom vode.
 
Tretman treba sprovesti pre padavina

Podsjetimo da mogu da se koriste zajedno bakar i kreč. Doze su 20 kilograma kreča i dvije litre (ili kilograma) bilo kog bakarnog sredstva, na 330 litara vode. Kreč se mora dobro procijediti.

U martovskom prskanju, umjesto bakra i kreča, mogu da se koriste, u barem dva navrata, domaće, nekuhano, mlijeko i soda bikarbona. Litar mlijeka i kafena šoljica sode dovoljne su za 10 litara vode.

Tagovi

Bubrenje pupoljaka Kovrdžavost lista breskve Taphrina deformans Bakarni preparati Soda bikarbona Mlijeko


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva