Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • uzgoj povrća
  • 01.06.2021. 16:30

Plastenički uzgoj povrća ima pozitivan trend - u nabavku objekata uloženo preko 200.000 KM

Predavač na temu "Uzgoja povrća u plastenicima" bio je Viši stručni saradnik za povrtlarstvo PJ Gradiška, Živko Šašić, a koji smatra da je ovaj vid poljoprivredne proizvodnje u velikoj ekspanziji kod nas. 

Foto: Bigstockphoto/vladteodor (ilustracija)
  • 96
  • 112
  • 0

Danas je u mjestima Podrašnica i Kopljevići, u opštini Mrkonjić Grad, organizovano predavanje sa praktičnom obukom u plastenicima poljoprivrednih proizvođača Jove Popadića i Gorana Dedića, a koji se bave proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru. Edukaciju je organizovala Agencija za privredni razvoj ove lokalne samouprave, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, stoji u zvaničnom saopštenju opštine Mrkonjić Grad. 

Predavač na temu "Uzgoja povrća u plastenicima" bio je Viši stručni saradnik za povrtlarstvo PJ Gradiška, Živko Šašić, a koji smatra da je ovaj vid poljoprivredne proizvodnje u pomenutoj opštini u velikoj ekspanziji, ali i u čitavoj RS. 

Ima i onih koji su prvi put u proizvodnji

Savjetnik za poljoprivredu u Agenciji za privredni razvoj, Dijana Eremija, napomenula je da su predavanja, zajedno sa primjerima u praksi od velike pomoći za povrtare koji su u devetom mjesecu prošle godine dobili objekte, površine od 100 metara kvadratnih. Naglasila je da na području te opštine ima ukupno 56 plastenika.

"U nabavku objekata, lokalna samouprava i poljoprivredni proizvođači uložili su ukupno 205.070 KM. Proizvodna površina u zaštićenom prostoru prostire se na 7.200 kvadrata, što je prihvatljivo za našu lokalnu zajednicu", istakla je Eremija. Pri tom dodaje da je problem to što su nepovoljne vremenske prilike protekle jeseni i zime oštetile jedan manji broj ovih konstrukcija.

Kako ocjenjuje, edukacija će dobro doći proizvođačima iz razloga što među njima ima i onih koji se po prvi put susreću sa zapercima na paradajzu, kao i sa prihranjivanjem, navodnjavanjem ili vezivanjem stabljika. 

Lakše do većih prinosa ali i prihoda 

Pošto je navedene operacije bilo potrebno pokazati povrtarima na primjeru, Živko Šašić je demonstrirao kako to izgleda uzgoj i njega povrća u zaštićenom prostoru. 

"Za svaku povrtarsku vrstu postoje različite agrotehničke mjere koje se primjenjuju pa sam im kratko objasnio kako se vrši navodnjavanje, zaštita, prihrana i sistem proizvodnje povrća", rekao je ovaj agronom.

Predavanjima su zadovoljni i proizvođači. Jedna od uzgajivača povrtnica u zatvorenom, Jelena Vučenović, ocjenila je da će joj održana obuka biti od velike pomoći prilikom vlastitog rada u plastenicima jer sada raspolaže sa više saznanja kako da uzgoji što zdravije i naprednije povrće, a samim tim i da ostvari veću ekonomsku dobit. 

Javni poziv: Dodjela 20 plastenika sa opremom za proizvodnju povrća i jagoda

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca je i Zvornička regija, tačnije opština Bratunac, podržala svoje proizvođače povrća, podijelom 20 objekata veličine 100 metara kvadratnih, sa pratećom opremom i potrebnim repromaterijalom. Tom prilikom prirotet kod prijavljivanja imale su socijalno i materijalno ugrožene, kao i mlade osobe sa područja te lokalne samouprave. 


Tagovi

Uzog povrća Plastenička proizvodnja Edukacija za poljoprivrednike Živko Šašić Zdravije povrće Agrotehničke mjere Zaperci paradajza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.