Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 05.10.2020. 11:30

"Phyto-BiH" doprinosi jačanju zaštite usjeva - podržan i od ministarstva poljoprivrede

Phyto-BiH projekt predstavlja potporu i fitosanitarnoj inspekciji federacije BiH, a čija dužnost jeste da čuva državne granice od prodora patogenih i štetnih organizama

Foto: Bojan Kecman
  • 63
  • 154
  • 0

Predstavnik projekta Phyto - BiH, Mladen Todorović, razgovarao je u petak sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudinom Dedićem o dosadašnjim ostvarenim rezultatima, kao i o planovima za idući period, stoji u saopštenju Federalnog ministarstva poljoprivrede. 

Navedeni projekat pruža tehničku, naučnu i operativnu pomoć laboratorijama u Federalnom zavodu za poljoprivredu, u Sarajevu kao i u Federalnom agromediteranskom zavodu, u Mostaru. Pomenute institucije odgovorne su za fitosanitarno dijagnostifikovanje usjeva, kao i za kvalitet sjemena pa shodno tome, potrebno je uskladiti domaće procedure sa međunarodnim standardima EPPO, ISO 17025 i ISTA. 

Dozvoljena sredstva u zaštiti bilja u organskoj proizvodnji

Prema riječima Todorovića, Phyto-BiH projekt predstavlja potporu i fitosanitarnoj inspekciji federacije BiH, a čija dužnost jeste da čuva državne granice od prodora patogenih i štetnih organizama. 

Postepeno usvajamo standarde EU u oblasti zaštite bilja

Ministar poljoprivrede je zadovoljan postignutim rezultatima i potpuno je podržao dalje aktivnosti na osnaživanju ovog sistema u našoj zemlji. 

"Veoma nam je drago što vidimo da ova zamisao, finansirana od strane italijanske vlade, pomaže da se postepeno usvoje standardi Evropske unije u oblasti zaštite bilja jer je to vrlo složen i dugotrajan proces u cjelokupnim aktivnostima vezanim za europske integracije", naveo je Dedić i zahvalio se italijanskoj vladi na podršci koju pruža našoj zemlji ovim putem, u ime Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, kao i u ime poljoprivrednih proizvođača. 

Inače, Phyto-BiH projekat se sprovodi uz finansijsku podršku italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje, kroz CIHEAM IAMB, Mediteransko - agronomski Institut u Bariju, kojem je povjerena njegova implementacija.  

Stiže konkretna pomoć poljoprivrednim proizvođačima - CARPO aplikacija

Podsjetimo i da je Resor za pružanje stručnih usluga u agronomiji, pri Ministarstvu poljoprivrede RS, pokrenuo krajem aprila aplikaciju kojom će se proizvođačima davati preporuke u vezi sa zaštitom i agrotehnikom gajenih biljaka.

Smanjenje hemijskog tretiranja usjeva kao cilj

Cilj njenog uvođenja bio je smanjenje broja tretmana u zasadima voća, u povrtarskim i na ratarskim usjevima, tako što će se pratiti pojava i razvoj biljnih bolesti i štetočina. Formiran je i stručni tim koji će uzgajivačima preporuke slati za voće poput jabuka, kruška, šljiva i malina. Od povrtarskih vrsta, tu se radi o krompiru i luku dok će kod žita savjete dobijati za pšenicu, ječam, tritikale, kukuruz, soju i uljanu repicu. 

U planu je dalja nadogradnja aplikacije koja bi trebalo da obuhvati praćenje još većeg broja bolesti i štetočina, što će biti od znatno veće koristi proizvođačima, naročito ako se ima u vidu da je u RS oko 6.000 hektara zasada jabuka, krušaka, šljiva i malina, pšenice oko 45.000 ha, a kukuruza oko 150.000 hektara. 


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Phyto - BiH projekt Šemsudin Dedić Milan Todorović Kvalitet sjemena Poljoprivredni proizvođači Smanjenje broja tretmana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.