Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 29.04.2020. 09:00

Stiže konkretna pomoć poljoprivrednim proizvođačima - CARPO aplikacija

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivedi u Ministarstvu poljoprivrede RS, pokrenuo je aplikaciju kojom će se proizvođačima davati preporuke u vezi sa zaštitom i agrotehnikom gajenih biljaka.

Foto: Bojan Kecman
  • 371
  • 50
  • 0

Cilj uvođenja ove aplikacije jeste da se smanji broj tretmana u zasadima voća, u povrtnjacima i na ratarskim usjevima tako što će se pratiti pojava i razvoj biljnih bolesti i štetočina. Formiran je i stručni tim koji će poljoprivrednicima preporuke slati za sljedeće vrste: 

  • jabuka, kruška, šljiva i malina; 
  • krompir, luk; 
  • pšenica, ječam, tritikale, kukuruz, soja, uljana repica. 

U početku su proizvođači obavješteni da je aplikacija aktivirana, a od nedavno, stručni tim Resora daje i preporuke, odnosno, savjete kojim sredstvima i kada bi trebalo da se tretiraju zasadi, naročito voćarski. Važno je napomenuti da je registracija i preuzimanje aplikacije besplatno.

Proizvođači dobijaju neophodnu preporuku

Jedan od proizvođača voća, konkretno krušaka, Ilija Mijatović iz Šušnjara kod Banjaluke, smatra da je ova digitalna platforma dobra prilika za sve voćare da smanje broj tretmana pesticidima. 

"Moj voćnjak je blizu rijeke i mnogo je vlage, naročito u jutarnjim satima, što povećava opasnost od infekcije i pojave bolesti i štetočina. Ako je tačno da se može odrediti približan termin za prskanje mojih krušaka, uz tumačenje podataka o temperaturi, pritisku i vodeći računa o vlažnosti, to će mi mnogo značiti jer ne želim da idem sa fungicidima dva puta sedmično ako nema potrebe za tim", kaže ovaj proizvođač voća.

Pomoć u zasadu krušaka

I Radenko Malešević iz Ramića kod Banjaluke, takođe, uzgaja kruške. Nedavni mraz doveo je do opadanja plodova ali će nešto roda ostati u višim dijelovima voćnjaka.

"Sad mi je cilj da redukujem upotrebu hemijskih preparata jer nemam mnogo roda. Volio bih da ih koristim kad zaista trebaju, a ne da se poslije svake kiše, prska voće, a depozita još ima na listu", ističe Radenko.     

Laka i brza registracija

Registracija može da se obavi na stranici Carpo.farm. Na internet stranici Resora, možete da preuzmete uputstvo za registrovanje korisnika. Takođe, možete da se registrujete i putem mobilnog telefona, preuzimanjem aplikacije sa Google Play-a. Primjena novih tehnologija u proizvodnji voća, povrća i ratarskih usjeva postala je neizbježan faktor za postizanje boljih rezultata.

Tako se Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pridružila savjetodavnim službama iz regiona (Srbija, Hrvatska, Crna Gora) na čijim stranicama takođe mogu da se pronađu vijesti, upozorenja i preporuke proizvođačima o bolestima i štetočinama na biljnim zasadima. 

Smanjiti broj tretmana na gajenim biljkama

Najviše problema na primjer uzgajivačima jabuka, predstavlja Venturia inequalis, prouzrokovač čađave krastavosti, protiv koje se ova voćka tretira više puta tokom vegetacije. Učitavanjem podataka o temperaturi, intenzitetu vlažnosti, pritisku, stručnjaci Resora mogu da odrede kada bi mogla da nastupi infekcija i termin primjene preparata za zaštitu voća od ove bolesti, što će smanjiti broj prskanja, a time i troškove proizvodnje. Isti slučaj biće sa na pimjer sivom truleži malina ili plamenjačom krompira i paradajza.

Manje pesticida i manje troškova u RS sa besplatnom Carpo aplikacijom

U planu je daljnja nadogradnja aplikacije koja bi trebalo da uključi praćenje još većeg broja bolesti I štetočina, što će biti od znatno veće koristi proizvođačima, naročito ako se ima u vidu da je u RS oko 6.000 hektara zasada jabuka, krušaka, šljiva i malina, pšenice oko 45.000 ha, a kukuruza oko 150.000 hektara. 


Tagovi

CARPO aplikacija Resor za pružanje stručnih usluga Ministarstvo poljoprivrede Ilija Mijatović Radenko Malešević


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]