Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcijski poslovi
  • 04.05.2023. 13:30

Peradari zahtjevaju da inspekcije budu istrajne u kontrolama i kaznama

Tržitem ne upravljaju peradari, a ugroženo je više od 200 farmera u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Foto: Depositphoto/blinow61
  • 123
  • 26
  • 0

Koordinacija udruženja peradara/živinara BiH pozvala je inspekcije da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje građana, izvještava Fena. Do ovoga je došlo nakon informacija da je određena količina zaleđenog mesa iz uvoza prošla proces odleđivanja i da se prodaje kao svježe meso.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacije, rekao je da ovakva situacija ugrožava potrošače i proizvođače pilećeg mesa. Radi o nezakonitim radnjama koje su opasne po zdravlje ljudi i nelojalnoj konkurenciji koja predstavlja udar na domaću proizvodnju.

"Pod proizvođačima ne mislim samo na velike klaonice, nego i na više od 200 farmera u cijeloj BiH koji su na neki način ugroženi u lancu proizvodnje pilećeg mesa, kao i na dio farmera koji su morali ugasiti proizvodnju, a takvih nije malo."

Zakon zabranjuje odleđivanje mesa

U ovom slučaju radi o obmanjivanju potrošača jer nije riječ o onakvom proizvodu kakav je predstavljen na deklaraciji. Zakonom je zabranjeno odleđivanje mesa i njegovo dalje puštanje u prodaju. Ono je nešto niže cijene, vodenkasto i blijeđe u odnosu na svježu piletinu.

Dok piletina poskupljuje, peradari strahuju od zatvaranja farmi

Iz Koordinacije insistiraju da entitetske, ali i kantonalne inspekcije budu istrajni u kontrolama i kaznama. Kazne moraju biti strožije prema onima koji naprave isti prekršaj više puta. Sada imamo situaciju da pojedini veletrgovci idu ciljano da prodaju neku robu mimo zakona i u startu s namjerom da plate kaznu ako ih uhvate. Država mora tražiti model kako da zaustavi takve prekršioce zakona, istakao je Jabandžić i dodao da se prema farmerima i kompletnom sektoru peradarstva pravi jedan nekorektni ambijent, kao da oni prave cijene koje nisu realne.

Plin, koji je najvažniji energent, je u 2022. poskupio 11 puta prema proizvođačima. Kako bi se zadržali radnici povećavaju se plate. Hrana za perad, žitarice, su znatno skuplje u prva tri mjeseca ove godine u poređenju s istim periodom lani. Jabandžić smatra da se vjerovatno radi o jakom uvoznom lobiju i ljudima koji imaju tu snagu da pričaju da su proizvođači piletine u BiH počeli diktirati neke cijene. Peradari ne mogu uticati na krajnju cijenu proizvoda. Proizvođačka cijena je neznatno rasla u posljednje vrijeme, a krajnju cijenu određuju trgovački lanci i trgovci.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Tržište peradi Inspekcijski pregledi Meso peradi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...