Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Perdarska proizvodnja
  • 03.05.2023. 18:00

Dok piletina poskupljuje, peradari strahuju od zatvaranja farmi

Smrznuto meso se uvozi i prodaje kao "svježe", cijene visoke. Peradarima jedina opcija ključ u bravu, jer je mala otkupna cijena.

Foto: Depositphoto/capa34
  • 82
  • 38
  • 0

Udruženja peradara Federacije BiH je na osnovu informacija objavilo u svom saopšetnju da je nedavno u Bosnu i Hercegovinu ušlo osam kontejnera smrznutog pilećeg filea iz Turske. Poručuju da su zabrinuti zbog ranije prakse da je zaleđeno meso prošlo proces odleđivanja i našlo se na policama kao "svježe meso".

"Osim što je riječ o nelojalnoj konkurenciji koja predstavlja udar na domaću proizvodnju, prvenstveno je riječ o nezakonitim radnjama koje su opasne po zdravlje ljudi", navode iz Udruženja. Pozivali su nadležne inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje stanovništva.

Piletina sve skuplja, a peradari u problemima

Domaći peradari ističu da je neopravdano nedavno poskupljenje piletine, izvještava Klix. Oni problem vide u prekomjernom uvozu i neadekvatan odgovor nadležnih na probleme što gasi peradarstvo.

Tuzlanski kanton u ranijim godinama je slovio za regiju s najvećim brojem peradara, međutim, od proizvodnje je odustala skoro polovina uzgajivača. Od 178 peradara koji su bili registrovani u Federaciji BiH u ovom kantonu je bilo 88, ali je zbog zatvaranja objekata sada broj smanjen na 52 proizvođača.

"U protekle dvije godine situacija za peradare je postala nepodnošljiva, posebno kod nas u Tuzlanskom kantonu, gdje danas imamo uglavnom male objekte kapaciteta od pet do 25 hiljada pilića. Troškovi energenata, posebno uglja, struje, nafte i plina, su se drastično povećali, što utječe na nestanak malih peradara", izjavio je Mevludin Kahvedžić, predsjednik Udruženja peradara TK. Ističe da je ključ u bravu jedina opcija koja im je raspoloživa. Peradari iz ovog kantona na godišnjem nivou izdvajaju devet miliona KM PDV-a, a dobijaju 500 hiljada maraka podsticaja. Smatraju da raspodjela podsticaja mora biti znatno pravednija jer ukoliko izostane dobra potpora, naglašavaju da neće moći opstati te da će u proizvodnji ostati svega nekoliko velikih farmi. Iako su sa federalnog nivoa prošle godine prvi put uvedeni podsticaji za uzgoj od pet do 200 hiljada tovnih pilića, u Tuzlanskom kantonu ova mjera je smanjena za male proizvođače.

Trenutno se u Tuzlanskom kantonu na godišnjem nivou proizvede 5,4 miliona utovljenih pilića, a otkupna cijena iznosi 2,60 KM plus PDV. Uzgajivači po svakom komadu imaju bruto zaradu od 60 do 70 feninga, što je u konačnici nedovoljno, shodno povećanju troškova uzgoja. Kahvedžić navodi da je na bh. tržištu prisutan manjak pilećeg filea što trgovci iskorištavaju, podižući enormno cijene koje nisu opravdane.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Uvoz piletine Proizvodnja peradi Smrznuta piletina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]