Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bihać
  • 08.02.2024. 09:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Pčelar uspio spasiti košnice, požar spalio 200 mladih voćki

Požar je izbio nakon čišćenja jedne njive, a pretpostavlja se da je vatra ostavljena bez nadzora. Bilo je dovoljno malo vjetra da se plamen razbukta i proširi na šumu i okolne parcele.

Foto: Elvir Šehić
  • 190
  • 38
  • 0

Da se domaćin iz Bihaća sinoć nije brzo snašao i dohvatio lopate pa počeo „tući“ po plamenu koji se proširio s oko kilometar udaljene parcele, pitanje je šta bi bilo sa 300 košnica jednog od najvećih pčelara u Bosni i Hercegovini, Elvira Šehića.

U obližnjoj šumi vatra još tinja

Požar je izbio nakon čišćenja jedne njive, a pretpostavlja se da je vatra ostavljena bez nadzora. Bilo je dovoljno malo vjetra da se plamen razbukta i proširi na šumu i okolne parcele.

"Nije to baš blizu mene počelo, možda kilometar odavde. Nisam stigao ni zvati vatrogasce, odmah sam počeo gasiti. Ne znam koliko bi oni mogli pomoći kada je okolo minirano, uspio sam sam sanirati ni sam ne znam kako, srećom vjetar je promijenio smjer", kaže nam u dahu Šehić kojeg je o dimu u blizini košnica obavijestio komšija.

Uspio je kaže zaustaviti širenje po livadi, ali u obližnjoj šumi vatra još tinja.

Požar spalio 200 mladih voćki

"Pčele sam spasio, ali mi je voće izgorjelo. Više od 200 mladih sadnica koje su posađene prošle godine, sve je to vatra sinoć spalila", kaže ovaj pčelar.

Pčele već izlaze iz košnica

Bio je mrak kada se sve dešavalo, pa nije uspio, priča nam, provjeriti da li je dim naštetio pčelama. Kada malo progrije, danas oko podne, ponovo će u pčelinjak s nadom da štete nema.

"One su već počele izlaziti, jer je toplo, jučer je bilo 16 stepeni", kaže ovaj pčelar.

Podsjetimo, za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzimanja svih neophodnih radnji u cilju sprečavanja širenja vatre, propisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000KM. 


Tagovi

Požar Pčele Košnice Izgorjele voćke Bihać Elvir Šehić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.